Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 06 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Mesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

ro

01 Dec, 2023 15:06 612 Marime text
1 Decembrie 2023
 
Mesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu
cu ocazia Zilei Naționale a României
 
La 1 Decembrie 2023, cu ocazia Zilei Naționale a României, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a transmis următorul mesaj:
“De Ziua Națională a României, îmi face o deosebită plăcere să mă adresez românilor de pretutindeni și să le transmit cele mai bune gânduri de sănătate, succes în activitatea profesională, bunăstare și prosperitate. 
O fac pentru prima oară în calitate de ministru al afacerilor externe, cu conștiința că actul istoric de la 1 Decembrie 1918, reper fundamental pentru toți românii, este, ca de fiecare dată, un moment special, de reafirmare a conștiinței și unității naționale, a viziunii și a obiectivelor fundamentale ale națiunii române. 
Este un moment în care, reflectând asupra trecutului, privim cu încredere către viitor. Sunt convinsă că, solidari ca cetățeni ai României, vom reuși să depășim toate dificultățile și am încredere în viitorul pe care îl construim împreună.  
Ne apropiem de încheierea unui an caracterizat de un context internațional complicat, cu crize și tensiuni care uneori au fost mai vizibile decât evoluțiile pozitive.
Din perspectiva politicii externe a României, a fost un an marcat în primul rând de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Războiul din Ucraina continuă, determinând reașezări pe termen lung și făcând necesare răspunsuri pe care și România a fost chemată să le dea, alături de aliații și partenerii săi. 
În ceea ce ne privește, am reacționat cu fermitate la aceste provocări fără precedent în istoria recentă. Cel mai important a fost sprijinul continuu și multidimensional din partea țării noastre pentru Ucraina si cetățenii ucraineni. Ne-am adaptat constant demersurile politico-diplomatice, economice, financiare, umanitare, pentru a găsi cele mai bune căi de promovare a aplicării dreptului internațional. Nu uităm nicio clipă că această criză este nu doar una regională, ci și una globală, ce pune sub semnul întrebării valorile universale pe care este fondată ordinea internațională bazată pe reguli. 
Însă Europa nu este singurul continent afectat de crize. Acțiuni violente amenință pacea și stabilitatea și în alte regiuni de pe glob, cum este cazul Orientului Apropiat și Africii Sub-sahariene. Și acestea au impact asupra noastră, cum s-a dovedit a fi cazul atacului grupării Hamas asupra Statului Israel de la 7 octombrie 2023.
România a condamnat imediat și în termenii cei mai fermi acest atac terorist. Am susținut eforturile diplomatice internaționale pentru prevenirea unei escaladări regionale a conflictului, pentru eliberarea tuturor ostaticilor și pentru protejarea civililor din enclavă. România a pledat pentru asigurarea unui flux continuu al ajutoarelor umanitare, pe care l-a considerat o necesitate imperativă. Am contribuit și contribuim cu ajutoare umanitare esențiale în cadrul unui efort comun european. Am depus eforturi complexe pentru evacuarea cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora. Îi felicit încă o dată pe cei care au fost implicați în aceste dificile operațiuni, din Celula de criză și din ambasadele noastre la Tel-Aviv, Amman, Cairo, precum și din Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah. Am trecut astfel un test solicitant, ce demonstrează capacitatea noastră de a gestiona crize extrem de dificile. 
Contextul complex pe care l-am menționat a scos în evidență excelența diplomației române. Din acest punct de vedere, 1 Decembrie este, poate, și un prilej de celebrare, a profesionalismului și dedicării care continuă să fie trăsături ale activității diplomației noastre, ale unei politici externe consecvente și predictibile, bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Stau mărturie, din acest punct de vedere, două succese diplomatice înregistrate recent: preluarea de către România, prin delegatul permanent al țării noastre la UNESCO, Simona Miculescu, a Președinției Conferinței Generale a UNESCO, pentru o perioadă de doi ani, și alegerea predecesorului meu, Bogdan Aurescu, în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, o premiera pentru Romania de la fondarea CIJ.
Anul viitor, în 2024, vom marca 35 de ani de la recâștigarea libertății și demnității poporului român. Astăzi, spre deosebire de momente precedente ale istoriei moderne a României, nu mai suntem singuri în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Facem parte din cea mai vizionară comunitate de state suverane, Uniunea Europeană, un spațiu comun de valori democratice și de prosperitate, și din cea mai puternică alianță de apărare colectivă, NATO. 
Pe această bază, Ministerul Afacerilor Externe continuă să își îndeplinească datoria față de cetățenii români prin conduită și acțiuni diplomatice dedicate aceluiași scop fundamental: protejarea și promovarea valorilor, intereselor și obiectivelor țării noastre și ale bunăstării și securității cetățenilor noștri. 
Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României se află în prim-planul acestor acțiuni. Ziua Națională are  o semnificație specială în eforturile lor de promovare a identității și moștenirii culturale românești și de consolidare a legăturilor și dialogului cu comunitățile de români din țările gazdă.
Un gând special de apreciere se îndreaptă în acest moment aniversar către toți românii din străinătate, pe care aș dori să îi asigur de întregul respect, al meu și al colegilor mei.
Am convingerea că 1 Decembrie ne găsește din nou, pe românii și țară și pe cei din străinătate, solidari în dorința ca România să se dezvolte în condiții de securitate și pace. Cu încredere în forța noastră ca națiune, putem contribui împreună la proiectul construirii unei Românii moderne și prospere, capabilă să înfrunte provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare.
 
La mulţi ani, România!
La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii