Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansări editoriale -„Şeicul Alb" şi "Întoarcerea lui Hulagu"

ro

29 Sep, 2011 23:14 795 Marime text

În cadrul programului "Repere Editoriale", a avut loc astăzi, 29 septembrie, la Institutul Diplomatic Român, lansarea volumelor „Şeicul Alb" şi "Întoarcerea lui Hulagu", autor Sultan Bin Mohammed al-Qasimi.

La eveniment au fost prezenţi E.S. Yacub Yousif Al-Hosani, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Costin Tuchilă, critic literar Radio România Cultural, prof. Christian Tămaş, cercetător la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, prof. Univ. George Grigore, Universitatea din Bucureşti, secţia de Arabă, Gabriel Biţună, traducătorul lucrărilor, ambasadorii ţarilor arabe acreditate în Romania, precum şi studenţii catedrei de limbă arabă din cadrul Universităţii Bucureşti.

Prof. univ. George Grigore, ambasador al Alianţei Civilizaţiilor pentru România şi coordonator al colecţiei editoriale a făcut referire la însemnătatea celor două lucrări lansate: „Colecţia, realizată în bună parte prin eforturile membrilor Centrului de Studii Arabe de la Universitatea din Bucureşti, este considerată de presa arabă - din Emiratele Arabe Unite, Siria, Egipt, Irak, Arabia Saudită - ca fiind o contribuţie de seamă la apropierea României de spaţiul arab".

Volumul „Şeicul Alb" este un roman istoric care are la bază o bogată documentaţie în arabă şi engleză, bucurându-se de succes încă de la apariţie, fiind tradus în zeci de limbi ale lumii. Cel de-al doilea volum, „Întoarcerea lui Hulagu", este o piesă de teatru, ce readuce în actualitate evenimente-reper ale istoriei Orientului Mijlociu. "Din lecturile mele din istoria naţiunii arabe, am înţeles că ceea ce s-a întâmplat în statul Abbasid înainte de prăbuşirea lui este aidoma cu ce se întâmplă acum la nivel arab, caşi cum istoria s-ar repeta. Aşadar, am scris această piesă de teatru, dintr-o perspectivă istorică, despre o realitate dureroasă. Toate numele personajelor, locurilorşi evenimentelor, din această piesă de teatru, sunt reale. Fiece expresie din acest text arată în mod limpede ceea ce i se întâmplă naţiunii arabe" (Sultan Bin Mohammed al-Qasimi ).

Sultan Bin Mohammed al-Qasimi este membru al Consiliului Suprem al statului Emiratele Arabe Unite, guvernator al emiratului Sharjah din 1972 şi până în prezent. A publicat de-a lungul timpului o serie de lucrări de istorie, precum şi lucrări literare - piese de teatru şi romane istorice - ce l-au consacrat ca scriitor de succes în întregul spaţiu arab.

Informaţii suplimentare

Ministerul Afacerilor Externe derulează două programe de promovare editorială: „Cartea lunii la MAE", dedicat lucrărilor scrise de diplomaţi români şi „Repere editoriale la MAE", dedicat apariţiilor de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, al politicii externe, istoriei sau al diplomaţiei.Cele două programe au fost premiate în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii