Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea volumului O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862- 1947)

ro

27 Nov, 2011 22:01 887 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat astăzi, 26 noiembrie 2011, la lansarea volumului O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947), ediţia în limba română, autori Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu şi Laurenţiu Constantiniu, apăruta la editura Monitorul Oficial. La eveniment au mai participat doi dintre autorii volumului: Dinu C. Giurescu şi Laurenţiu Constantiniu, directorul general al R.A. Monitorul Oficial, Mircea Marinescu, reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti, precum şi un public numeros prezent la Târgul Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură.

Mă bucură foarte mult apariţia versiunii în limba română a acestui opus. Volumul este o iconografie revelatoare despre Regatul României şi despre diplomaţia pe care acesta a reuşit să o creeze în a doua jumătate a secolului al XIX - lea, până la marea ruptură introdusă de comunism. Este o carte la care au contribuit trei istorici de seamă pentru a pune în context naşterea instituţiei diplomaţiei în România şi evoluţia ei. În acelaşi timp, este o carte care poate pasiona pe oricine, pentru că a scos din arhive şi a restituit, astfel, o seamă de portrete şi scene din viaţa diplomatică de demult, care ne arată o diplomaţie în care prezenţa figurilor intelectuale era curentă, diplomaţi care nu erau doar tehnocraţi, ci şi oameni de spirit", a subliniat ministrul Teodor Baconschi.

Referindu-se la diplomaţia actuală, ministrul Baconschi a evidenţiat faptul că în ultimii ani MAE a reuşit „să reconstituie un corp diplomatic profesionist, în care avem destui oameni tineri, neintoxicaţi de memoria vechiului regim şi care s-au deprins foarte repede cu toate reflexele unei diplomaţii europene, demne de acest nume".

Autorul, Dinu Giurescu, a mulţumit MAE şi Monitorului Oficial pentru colaborarea foarte bună pe parcursul realizării volumului şi a motivat alegerea tematicii, precum şi orizontul temporal la care aceasta se raportează „Relaţiile externe şi felul în care a fost realizată politica externă au jucat un rol esenţial în construcţia României moderne, până la întregirea statului naţional, în 1918, iar apoi în etapa dintre cele două războaie mondiale. În anul 1862 s-a născut Ministerul Afacerilor Externe în mod oficial cu structurile sale, iar în 1947 diplomaţia românească tradiţională a încetat să mai existe, România intrând în zona de dominaţie a Moscovei"..Dinu Giurescu a evidenţiat importanţa ilustraţiilor, provenite din arhiva MAE, a Academiei Române, a Bibliotecii Naţionale, a Arhivelor Naţionale a României, care întregesc acest volum, cartea devenind astfel „istorie şi album în acelaşi timp".

Cred că am realizat un volum care umple un capitol din istoria diplomaţiei româneşti. Sper să fi dat publicului românesc, iubitorilor de istorie, diplomaţie şi de carte, în general, o lucrare care să corespundă standardelor superioare", a conchis Dinu Giurescu.

La rândul său, directorul general al R.A. Monitorul Oficial, Mircea Marinescu, a catalogat volumul drept „o carte cu greutate", apreciind că este pentru prima dată când se tipăreşte o astfel de lucrare, având ca temă istoria diplomaţiei româneşti.

Informaţii suplimentare

Volumul O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947) oferă o panoramă ilustrată a diplomaţiei româneşti, de la crearea statului român modern - prin unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti (1859) - până la integrarea deplină a României în sfera de hegemonie sovietică, la începutul Războiului Rece (1947).

Volumul este structurat în trei capitole. Primul capitol „Privire de ansamblu" cuprinde o prezentare generală a diplomaţiei româneşti, cu accent asupra momentelor importante de-a lungul unui secol în cadrul general european (1848-1947).

Capitolul al doilea „Diplomaţia României în perioada Vechiului Regat (1878-1914)" prezintă evoluţia diplomaţiei române de după câştigarea independenţei (1877-1878), când România a început să se manifeste pe arena internaţională ca actor de sine stătător, şi până la declanşarea primului război mondial (1914).

Ultimul capitol „Diplomaţia României în perioada 1914-1947" prezintă eforturile diplomaţiei româneşti de la debutul primei conflagraţii mondiale (1914) şi până la momentul în care România a intrat definitiv în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice (1947).

Ediţia în limba engleză a apărut în decembrie 2010, editura Monitorul Oficial, şi a fost transmisă tuturor misiunilor diplomatice ale României din străinătate, în vederea distribuirii marilor biblioteci şi instituţiilor academice din ţările gazdă.

Autorii au ilustrat textul cu un număr mare de imagini, care transmit - şi în acelaşi timp, reînvie - evenimente, personalităţi politice şi diplomatice şi chiar climatul epocii, pentru a reda cât mai fidel situaţiile din trecut. Având la bază o bogată documentare, atât surse diplomatice, cât şi literatură de specialitate, lucrarea constituie un necesar instrument de lucru pentru specialişti, dar şi o plăcută lectură pentru publicul larg.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii