Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansarea proiectului „Fii Proactiv, Învaţă Permanent - Module de training pentru îmbunătăţirea abilităţilor personalului MAE"

ro

14 Feb, 2012 01:33 959 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe a lansat astăzi, 13 februarie 2012, proiectul „Fii Proactiv, Învaţă Permanent - Module de training pentru îmbunătăţirea abilităţilor personalului MAE", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), în prezenţa secretarului de stat pentru dezvoltare instituţională şi relaţia cu Parlamentul, Anton Niculescu, şi a secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc.

Proiectul vizează dezvoltarea abilităţilor personalului şi modernizarea funcţiei de formare profesională în vederea îmbunătăţirii eficacităţii activităţii MAE.

În deschidere, secretarul de stat Anton Niculescu a prezentat obiectivele generale ale strategiei de dezvoltarea profesională a personalului MAE pentru următorii 3 ani (2012 - 2014), care se sprijină pe doi piloni principali: dezvoltarea programelor de învăţare formale (asimilarea unor cunoştinţe noi şi dezvoltarea unor competenţe hard şi soft) şi implementarea unor metode de învăţare informale.

Demnitarul a evocat principalele dificultăţile cu care se confruntă diplomaţia română în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane, îngheţarea procesului de recrutare, plecarea multor diplomaţi în sistemul diplomatic european, peste care se suprapun nu numai criza economică şi financiară, dar şi un climat internaţional tensionat, aflat în continuă schimbare.

"Instituţiile publice nu mai au dreptul să organizeze concursuri de admitere din anul 2009. Dacă luăm în calcul şi plecarea diplomaţilor români în structurile europene, creşterea volumului şi complexităţii muncii diplomatului, este cât se poate de clar că avem nevoie de proiecte prin care diplomaţii să se pregătească pentru a face faţă unor situaţii deosebite", a subliniat secretarul de stat. Programul lansat astăzi vine în sprijinul susţinerii unei profesionalizării continue şi de calitatea a diplomaţilor români, nevoiţi să se adapteze provocărilor actuale.

La rândul său, secretarul general Robert Cazanciuc a subliniat faptul că Ministerul Afacerilor Externe face demersuri permanente în scopul îmbunătăţirii activităţii personalului pentru a veni în sprijinul cetăţeanului, urmărindu-se creşterea calităţii serviciilor consulare. În acest context, secretarul general a făcut referire la două proiecte importante finanţabile în cadrul Programului Operaţional - Dezvoltarea Capacităţii Administrative, care au ca obiectiv informatizarea activităţii consulare (crearea unui portal web în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, cât şi a cetăţenilor străini care doresc să obţină viză) şi punerea în valoare a arhivei diplomatice a Romaniei, al cărei depozitar este MAE. „Dorim ca atât comunitatea ştiinţifică, cât şi publicul larg să aibă un acces cât mai facil la documentele din arhiva diplomatică a ţării noastre", a subliniat Robert Cazanciuc.

Din partea Autorităţii de Management a participat Mihaela Lixandru, în calitate de ofiţer de proiect, care a evocat colaborarea foarte bună existentă, atât în cadrul acestui proiect, dar şi a altor proiecte finanţate din fonduri europene, şi şi-a exprimat încrederea că vor fi duse la îndeplinire toate obiectivele si indicatori din proiect, pentru îndeplinirea scopului final al Programul Operaţional - Dezvoltarea Capacităţii Administrative, respectiv „crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficul socio-economic al României".

Managerul de proiect, Răzvan-Andrei Corboş, a subliniat faptul că principalele rezultate urmărite în cadrul proiectului sunt: instruirea a 447 de angajaţi ai MAE, totalizarea a 11.386 zile de formare, implementarea a 20 tematici de instruire şi editarea a 140 manuale acreditate ECDL şi 441 de materiale de curs şi 60 de broşuri pentru programul de mentorat. Domeniile vizate prin programele de dezvoltare profesională din cadrul proiectului sunt: management, achiziţii publice, limbi străine, cultură şi civilizaţie, negociere şi mediere, tehnologia informaţiei, comunicare şi diplomaţie publică, tehnici de secretariat, formare de formatori. Printre activităţile cuprinse în proiect se află şi organizarea unui program de mentorat, dar şi a unor stagii de pregătire profesională în instituţiile internaţionale.

În cadrul acestui proiect, MAE va dezvolta o aplicaţie informatică care va gestiona componentele sistemului de dezvoltare profesională al MAE şi va permite stocarea de informaţii uşor accesibile pentru utilizatori.

Proiectul mai cuprinde şi o campanie intitulată "GÂNDEŞTE VERDE, ACŢIONEAZĂ DURABIL!", care va consta în demersuri de conştientizare, la nivelul personalului MAE, asupra necesităţii potenţialului şi îmbunătăţirii modului de viaţă, protejând sistemele de suport ale planetei. Campania se desfăşoară în conformitate cu Strategia Europeană pentru Dezvoltare Durabilă (http://ec.europa.eu/environment/eussd/) şi Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României (http://strategia.ncsd.ro/index.php).

La eveniment au participat reprezentanţi ai grupului ţintă al proiectului (personal MAE), reprezentanţi ai Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, ai altor instituţii publice din administraţia publică centrală şi reprezentanţă ai mass-media.

Informaţii suplimentare

Proiectul „Fii Proactiv, Învaţă Permanent - Module de training pentru îmbunătăţirea abilităţilor personalului MAE" este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional - Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), Axa prioritară 1 - Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice şi Domeniul de intervenţie 1.3 - Îmbunătăţirea eficacităţii organizaţionale.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea eficacităţii activităţii Ministerului Afacerilor Externe în vederea îmbunătăţirii durabile a capacităţii administraţiei publice din România. Concret, prin intermediul acestei iniţiative se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor funcţionarilor şi modernizarea funcţiei de formare profesională a MAE.

Durata estimată de implementare a proiectului este de 18 luni, respectiv 14 octombrie 2011 - 13 aprilie 2013. Valoare totală eligibilă a proiectului este de 2.307.744,30 lei.

Pe parcursul implementării proiectului se vor respecta principiile egalităţii de gen, a egalităţii de şanse şi se vor promova principiile dezvoltării durabile prin organizarea unor campanii şi sesiuni de instruire care au ca tematică respectarea diversităţii, dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului pentru grupul ţintă al proiectului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii