Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:15 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea şefului diplomaţiei române Andrei Marga cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia

ro

15 Jun, 2012 16:54 684 Marime text

Şeful diplomaţiei române Andrei Marga a avut astăzi, 14 iunie 2012, o întrevedere cu Nikola Poposki, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia, în marja reuniunii miniştrilor de externe din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), desfăşurate la Belgrad.

În cadrul întrevederii, ministrul român a exprimat necesitatea intensificării dialogului politic între cele două state, astfel încât relaţiile bilaterale, îndeosebi cele economice, să fie impulsionate pentru a atinge un nivel mai apropiat de potenţialul existent. Cei doi miniştri de externe au convenit să-şi coordoneze şi să-şi intensifice eforturile în vederea interconectării comunităţilor oamenilor de afaceri din Europa de Sud-Est.

Ministrul Andrei Marga a scos în evidenţă sprijinul puternic, circumscris stadiului foarte bun al relaţiilor bilaterale, pe care România îl acordă Republicii Macedonia pentru integrarea în UE şi NATO. În context, a încurajat autorităţile macedonene să continue reformele interne în toate domeniile necesare pentru atingerea celor două obiective strategice ale autorităților de la Skopje.

Șeful diplomaţiei române a reliefat sprijinul României pentru aderarea R. Macedonia la NATO, salutând faptul că Summit-ul de la Chicago a evidenţiat contribuţia semnificativă a R. Macedonia la activităţile organizaţiei.

În ceea ce priveşte minoritatea aromână din R. Macedonia, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat interesul României, ca stat înrudit, de sprijinire a comunităţilor româneşti din Balcani şi dorinţa ca şi această minoritate să-şi păstreze identitatea, limba şi cultura, cu sprijinul statului macedonean, similar celui oferit de partea română minorităţii macedonene din ţara noastră.

Totodată, cei doi miniştri de externe au făcut o evaluare a cooperării regionale cu scopul de a identifica cele mai bune soluţii pentru întărirea SEECP.

Ti-a placut articolul?

Comentarii