Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:24 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu vice-premierul Consiliului de Stat (guvernul) al Republicii Populare Chineze

ro

26 Oct, 2012 23:14 891 Marime text

În ultima zi a vizitei pe care o efectuează la Beijing, în continuarea întrevederilor avute cu oficialităţile chineze, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit de vice-premierul Consiliului de Stat (guvernul) al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

În cadrul convorbirilor au fost confirmate baza solidă şi caracterul durabil al relaţiilor româno-chineze, a fost reafirmată satisfacţia cu privire la nivelul excelent al dialogului politic bilateral şi a fost subliniată dorinţa ambelor părţi de a aprofunda Parteneriatul Amplu de Prietenie şi Cooperare, prin concretizarea proiectelor majore aflate pe agendă şi promovarea unora noi.

În acest context a fost subliniată importanţa finalizării proiectului de retehnologizare a termocentralei de la Rovinari, investiţie chineză cu valoare de aproximativ un miliard de dolari, precum şi intrarea în exploatare, până la sfârşitul anului 2012, a parcurilor de energie eoliană de la Crucea şi Babadag, investiţii chineze cu o valoare de peste 300 milioane de dolari. A fost remarcat de asemenea potenţialul extinderii cooperării bilaterale în alte domenii din energie, în infrastructură, comunicaţii, agricultură, turism, ş.a.

Ministrul român a apreciat în mod deosebit cele 12 propuneri formulate de premierul Wen Jiabao la Forumul de cooperare dintre China şi state din Europa Centrală şi de Est, la Varşovia în aprilie 2012, inclusiv punerea la dispoziţie a unei linii de creditare de 10 miliarde de dolari pentru impulsionarea acestei cooperări. A reiterat propunerea Guvernului României de a găzdui la Bucureşti următoarea reuniune la nivel înalt a Forumului China - Europa Centrală şi de Est, contribuind astfel la consolidarea parteneriatului strategic dintre UE şi China.

În perspectiva aniversării, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-chineze şi a 10 ani de la lansarea Parteneriatului amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi China, Titus Corlăţean şi Li Keqiang au apreciat oportunitatea deosebită pe care marcarea acestui moment o oferă pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale pe paliere multiple şi au agreat elaborarea unui plan concret de acţiuni în această scop.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii