Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate

ro

16 Oct, 2012 21:12 782 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 15 octombrie 2012, în contextul participării la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg, o întrevedere cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

În contextul recentei publicări a Pachetului privind Extinderea Uniunii Europene 2012, discuţiile s-au concentrat pe evoluţiile din ultimul an în planul politicii de extindere, pe progresele înregistrate şi domeniile care necesită eforturi suplimentare din partea statelor candidate şi a potenţialilor candidaţi. Au fost abordate, totodată, şi aspecte privind dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că progresele înregistrate în procesul de aderare a Croaţiei, acordarea statutului de candidat pentru Serbia şi deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru reprezintă paşi importanţi, care ilustrează puterea transformatoare a procesului de extindere şi reconfirmă capacitatea Uniunii de a continua acest proiect ambiţios.

În cadrul discuţiilor, ministrul Titus Corlăţean a reiterat susţinerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest şi a subliniat importanţa pe care ţara noastră o acordă respectării, de către statele candidate şi potenţialii candidaţi, a angajamentelor asumate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, ca parte a criteriului politic de aderare la UE.

Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul constant acordat statelor din vecinătatea estică în aprofundarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi susţinerea fermă pentru obiectivele ambiţioase cuprinse în Foaia de parcurs a Parteneriatului Estic până la Summit-ul de la Vilnius, a căror implementare va contribui la avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor partenere.

În acest context, ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat progresele înregistrate de statele partenere în procesul de negociere a Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor Cuprinzătoare de Comerţ Liber, precum şi pe linia mobilităţii, reliefând, cu precădere, avansul important realizat de autorităţile de la Chişinău în cadrul Parteneriatului Estic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii