Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:13 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Andrei Marga, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjřrn Jagland

ro

23 May, 2012 21:44 632 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, a avut la 22 mai 2012 o întrevedere cu Thorbjřrn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, în marja reuniunii Comitetului Miniştrilor al organizaţiei de la Strasbourg.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra rolului Consiliului Europei în arhitectura instituţională europeană, ministrul român al afacerilor externe exprimând aprecierea faţă de contribuţia substanţială a Organizaţiei de la Strasbourg la procesul de integrare pe continentul european. Pornind de la expertiza dobândită în domeniul tranziţiei democratice, oficialul român a exprimat sprijin pentru utilizarea acesteia în zonele vecine Consiliului Europei, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, în conformitate cu noua strategie propusă de Secretarul General. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a înaintat Secretarului General un non paper elaborat de partea română ca o contribuţie la procesul de reflecţie asupra politicii de vecinătate a Consiliului Europei şi a modalităţilor de materializare a acesteia.

Ministrul român al afacerilor externe şi Secretarul General al Consiliului Europei au trecut în revistă proiectele de cooperare bilaterală şi au evocat teme de interes comun, precum stabilitatea regionalăsau conflictele îngheţate, cu specială referire la perspectiva reglementării conflictului transnistrean. Cu această ocazie, România şi-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială a R. Moldova şi a exprimat speranţa obţinerii de progrese în cadrul formatului de negociere „5+2".

A mai fost abordată problematica minorităţilor naţionale, inclusiv din perspectiva minorităţii române din Serbia, precum şi situaţia comunităţilor de romi. În ceea ce priveşte problematica roma, oficialul român a evidenţiat complexitatea situaţiei acestora şi a subliniat importanţa educaţiei în procesul de integrare socio-economică, făcând referire la strategia guvernamentală din acest domeniu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii