Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu intercultural în pavilionul României la Shanghai

ro

14 Oct, 2010 00:23 745 Marime text
dsc00706.jpgMii de mesaje s-au strâns pe cuburile din lemn din expoziţia Play Space din cadrul pavilionului Greenopolis de la Shanghai, care arată simpatia pentru România şi impresiile lăsate de pavilionul românesc celor care l-au vizitat.

Realizată de arhitectul Adrian Neculai, alături de studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti, conceptul expoziţiei este construit pe interactivitate şi joc: fiecare vizitator după ce face turul pavilionului României ajunge în zona expoziţiei şi lasă un mesaj pe unul din dintre cuburile de lemn. Toate cuburile sunt îmbinate de cei prezenţi, rezultând diferite forme geometrice. Ei au posibilitatea ca după ce desenează şi adaugă piesa la o construcţie deja existentă, să păstreze un alt cub cu mesajul care îi reprezintă cel mai mult.

Până în prezent au fost combinate peste 15.000 de cuburi, rezultând diferite forme geometrice. Este o experienţă interculturală extraordinară. Vizitatorii, după ce asistă la spectacolul artistic şi văd expoziţiile multimedia, sunt invitaţi să lase un mesaj, o impresie pe unul dintre cuburi. Intră extrem de uşor în acest joc interactiv şi intercultural. Se amuză, scriu un mesaj, iar decodarea lor poate fi ca o carte a impresiilor vizitatorilor chinezi despre pavilionul Greenopolis," a menţionat Ferdinand Nagy, Comisarul General al Expoziţiei României la Shanghai.

Dintre mesajele lăsate şi traduse din limba chineză, cele mai multe se referă la sănătate şi noroc pentru cei dragi, la relaţia de prietenie dintre România şi China, mesaje de apreciere pentru pavilionul românesc şi activităţile cultural - artistice desfăşurate în cadrul acestuia.

Informaţii suplimentare:

Ideea de noroc (Good Fortune) reprezintă un element central în cultura chineză. Există patru tipuri de noroc în cultura chineză: Prosperity (prosperitate), Longevity (longevitate), Happiness (fericire) şi Wealth (bunăstare). De exemplu, urările care se fac cu diferite ocazii, pentru alegerea unui cadou destinat unui prieten pot simboliza prosperitate în carieră, viaţă lungă sau urări pentru o călătorie plăcută şi în siguranţă.

Deşi simbolurile folosite în cultura chineză sunt impresionante prin semnificaţie şi complexitate, cele mai des utilizate se referă la: a avea o viaţă lungă, sănătate, a avea succes în carieră, a deveni bogat şi a avea copii. Idiogramele chinezeşti au o simbolistică foarte complexă, un cuvânt sau un simbol exprimând mai mult decât se poate decodifica din punct de vedere cultural la prima vedere.

Expo Shanghai 2010 este cea mai mare expoziţie mondială organizată şi a fost vizitată până în prezent de peste 62 de milioane de persoane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii