Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desfășurarea votului pentru alegerea Președintelui României la secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova

ro

16 Nov, 2014 17:30 1235 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu se află astăzi, 16 noiembrie, la Chișinău, pentru a supraveghea condițiile în care se desfășoară scrutinul prezidențial la secțiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova și pentru a se asigura că măsurile de tip logistic și organizatoric, ce țin de competența MAE în ce privește fluidizarea procesului de votare, sunt aplicate întocmai. Această acţiune are loc din însărcinarea Prim-ministrului şi al Ministrului afacerilor externe.
”Mi-am exercitat dreptul la vot pentru alegerea preşedintelui României în jurul orei 9.00, la secția amenajată în cadrul Ambasadei României la Chişinău. Am putut constata în mod nemijlocit că procesul de votare se desfăşoară normal, fără incidente, aceasta fiind situația și în celelalte 20 de secții din R. Moldova, unde totul se desfășoară în parametri normali. Totul a decurs bine, nu lipsește niciunul dintre membrii birourilor secțiilor de votare din R. Moldova.”, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.
”Am discutat și cu oamenii care așteptau împreuna cu mine să își exercite dreptul de vot și cu cetățeni ieșiți de la urne și aceștia erau mulțumiți de modul în care decurge procesul de votare. Atmosfera aici, la Chișinău, este calmă și impregnată de un spirit de sărbătoare, specific evenimentelor importante, cu semnificație deosebită, oamenii sunt veseli, glumesc, atmosfera este destinsă. Unii ascultă muzică românească și chiar dansează. Ne dorim ca această atmosferă să rămână până la final și vom depune toate eforturile pentru a o menține”, a arătat secretarul de stat, care se va afla pe tot parcursul zilei în proximitatea secțiilor de votare din oraș pentru a sprijini desfășurarea eficientă a procesului de votare, în măsura competenței și în limita legii.
"Urmare măsurilor dispuse de MAE, constat că, prin raportare la prezența la vot indicată de birourile secțiilor de votare din R. Moldova la ora 10.00, au fost procesați de două ori mai mulți alegători decât la aceeași oră la turul I. Asta înseamnă, practic, o dublare a eficienței procesului de votare în secțiile din R. Moldova."
De altfel, oficialul MAE s-a aflat încă de vineri, 14 noiembrie, la Chișinău, când a vizitat cele patru secţii de votare din oraș. Sâmbătă, 15 noiembrie, secretarul de stat a vizitat alte trei secţii din apropierea Chișinăului: Ialoveni, Călăraşi şi Hânceşti. Totodată, secretarul de stat a avut o şedinţă de coordonare cu personalul Ambasadei României la Chișinău şi cu coordonatorii personalului suplimentar care va oferi suport în ziua votului, pentru a se asigura că masurile dispuse de Centrala MAE, în limita competențelor legale, vor fi respectate întocmai, astfel încât să se asigure un interval cât mai scurt petrecut de fiecare alegător la vot.
”Obiectivul principal este ca toţi cetăţenii români care se prezintă la vot să îşi poată exercita acest drept în condiţii civilizate, optime, iar Ambasada României de la Chişinău a depus toate eforturile pentru optimizarea procesului de votare, dar şi pentru confortul cetăţenilor, în măsura posibilului, cu stricta respectare a deciziilor BEC”, a evidențiat secretarul de stat Bogdan Aurescu.
La Chișinău s-a putut observa că votanții s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale dimineții, apelul repetat al MAE în acest sens, pentru evitarea aglomerărilor pe final de zi, dovedindu-și eficiența.

Informații suplimentare
În mod concret, Ambasada României în Republica Moldova a întreprins următoarele măsuri pentru a fluidiza procesul de votare pe plan local:
Misiunea a pus la dispoziţia celor interesaţi o linie telefonică, 022.853.004, apelabilă de luni până vineri, în intervalul 8:00 – 14:00, unde s-au putut afla informaţii privind desfăşurarea votului. Acest telefon va funcționa, cu doi operatori, și duminică, 16 noiembrie, pe toată perioada derulării votului.
Totodată, declaraţia pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei.
Informaţiile referitoare la organizarea şi desfăşurarea procesului de votare au fost transmise prin comunicate de presă, interviuri şi conferinţe de presă ale ambasadorului României (precum și ale secretarului de stat pentru afaceri strategice - în cursul zilei de vineri), iar ”Ghidul alegătorului” a fost afişat la sediul fiecărei secţii de votare.
În cadrul Secţiei Consulare au fost puse la dispoziţie pliante cu informaţiile esenţiale despre procedura de votare. Pentru organizarea fluxului de votanţi sunt amenajate cordoane de orientare a fluxului, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie.
De asemenea, declaraţia pe proprie răspundere este distribuită în perimetrul secţiei de vot în vederea completării. Personalul de suport al MAE asigură asistenţa necesară pentru completarea corectă a declaraţiilor, astfel încât timpul alocat întregii proceduri de votare să fie cât mai mic. Au fost create condiţii civilizate în vederea ameliorării condiţiilor de aşteptare  (mese şi scaune pentru completare declaraţiei pe proprie răspundere, oferire ceai cald, apă şi altele).
Pentru a preîntâmpina aglomeraţia la secţiile de votare organizate în Chişinău, cetăţenii români cu drept de vot pot avea în vedere şi secţiile din apropierea municipiului cum sunt Hânceşti, Orhei şi Călăraşi, respectiv Nisporeni, unde conform experienţei de la primul tur s-au înregistrat fluxuri mai mici de votanţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii