Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri oficiale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu ministrul olandez al afacerilor externe, Frans Timmermans

ro

12 Feb, 2013 20:38 742 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut astăzi, 12 februarie 2013, convorbiri oficiale cu omologul olandez Frans Timmermans, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Țărilor de Jos, la invitația șefului diplomației olandeze. Aceasta este prima vizită bilaterală a şefului diplomaţiei române de la preluarea noului său mandat.

Discuțiile au abordat teme de actualitate și interes comun pentru relațiile bilaterale româno-olandeze şi pentru cooperarea în cadrul Uniunii Europene.

Din perspectiva relaţiei bilaterale româno-olandeze, cei doi demnitari au agreat dinamizarea dialogului politic şi diversificarea componentei de cooperare în plan economic. Ambii oficiali au subliniat nivelul și dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Țărilor de Jos ocupând primul loc în clasamentul investitorilor străini în România. Ministrul Titus Corlățean a transmis interesul României pentru atragerea de noi investiții olandeze, cu precădere în domeniul energiei, agriculturii şi infrastructurii.

Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe teme aflate pe agenda europeană, precum procesul de extindere a UE, situaţia din vecinătatea imediată, Parteneriatul Estic şi relația cu Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe român a pledat în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (noiembrie 2013), pentru un limbaj cât mai ambiţios posibil în ceea ce priveşte R. Moldova, având în vedere progresele înregistrate de acest stat.

Pe palierul european, cei doi miniştri au convenit derularea de consultări regulate între ministerele afacerilor externe ale celor două ţări pe temele aflate pe agenda comunitară. Părțile română și olandeză au agreat necesitatea identificării la nivel european a unor soluții comune pentru problemele cu care se confruntă, în prezent, UE, printre care şi criza economico-financiară. În ce priveşte, subiectul liberalizării pieței muncii pentru cetățenii români (și bulgari), oficialul olandez a dat asigurări că ţara sa va respecta prevederile legale şi va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Șeful diplomației române a solicitat sprijinul părții olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c. A subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl dețin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană.

Ministrul olandez al afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar. Cei doi miniştri au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare pentru a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013.

Ministrul afacerilor de externe român a adresat omologului său olandez invitaţia de a vizita România în cursul acestui an, invitaţie acceptată de ministrul Timmermans.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii