Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Hido Biscevic, Secretar general al Consiliului Cooperării Regionale

ro

31 Jan, 2011 23:41 774 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut astăzi, 31 ianuarie 2011, consultări cu Hido Biscevic, secretarul general al Consiliului Cooperării Regionale (RCC).

Oficialul român a reiterat sprijinul ţării noastre pentru consolidarea activităţii Consiliului de Cooperare Regională care trebuie să contribuie, prin proiecte concrete, la susţinerea obiectivelor de integrare europeană ale statelor din Europa de Sud-Est.

Secretarul de stat a arătat că România susţine ferm întărirea parteneriatului dintre Consiliul de Cooperare Regională şi Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), ca instrument politic de promovare a vocii regiunii în dialogul cu Uniunea Europeană. În acest sens, discuţiile s-au concentrat pe procesul de reformă instituţională la nivelul Secretariatului general al RCC, care vizează eficientizarea activităţii organizaţiei.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a menţionat prioritatea pe care România o acordă proiectelor de cooperare transfrontalieră, inclusiv din perspectiva obiectivelor României ca susţinător activ al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Realizarea de proiecte este unul din obiectivele principale ale Strategiei de lucru a RCC pentru perioada 2011-2014, la crearea căreia România a contribuit substanţial.

Informaţii suplimentare

Consiliul Cooperării Regionale (RCC) şi-a început activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea activităţilor şi rezultatelor pozitive ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

RCC este format din statele participante la SEECP, precum şi din statele şi instituţiile internaţionale cu interese în regiune (Austria, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda,Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Ungaria, Consiliul Europei, NATO, OSCE, BERD, BEI).

Activitatea RCC se concentrează pe 5 arii prioritare: dezvoltare economică şi socială, infrastructură, JAI, cooperare în domeniul securităţii, formarea capitalului uman. Cooperarea parlamentară reprezintă o altă dimensiune importantă de cooperare.

În baza liniilor politice trasate de SEECP, principalul forum politic al regiunii, RCC are rolul operaţional de a identifica oportunităţi de cooperare între statele din zone şi a promova proiecte viabile care să faciliteze dezvoltarea regiunii şi integrarea europeană.

Sediul RCC se află la Sarajevo.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii