Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat Luminiţa Odobescu cu vice-ministrul afacerilor externe al R. Albania, Edith Harxhi

ro

10 Apr, 2012 23:56 771 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene Luminiţa Odobescu a avut astăzi, 10 aprilie 2012, o rundă de consultări cu Edith Harxhi, vice-ministru al afacerilor externe al R. Albania.

Discuţiile s-au concentrat pe stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe importanţa intensificării cooperării în multiple domenii. Cei doi oficiali au accentuat necesitatea continuării eforturilor pentru dinamizarea relaţiei bilaterale, în linia obiectivelor convenite la nivel înalt. În context, partea albaneză a mulţumit pentru sprijinul acordat de România în momente importante în istoria Albaniei, sprijin care se transpune recent prin oferirea concretă de expertiză în probleme de integrare europeană. A fost evidenţiat şi potenţialul de dezvoltare a relaţiei bilaterale pe dimensiunea economică şi comercială, subliniindu-se necesitatea contactelor directe între comunităţile de afaceri din cele două state.

Au fost abordate domeniile relevante pentru dialogul UE - R. Albania, oficialul albanez prezentând eforturile ţării sale în vederea realizării condiţionalităţilor pentru obţinerea statului de candidat la UE.

Secretarul de stat român a transmis părţii albaneze sprijinul României pentru procesul de aderare la UE în condiţiile îndeplinirii criteriilor. Cele două părţi au convenit să continue, în perioada imediat următoare, dialogul la nivel de experţi pentru identificarea domeniilor concrete în care partea română poate oferi expertiză autorităţilor albaneze în procesul de pregătire internă.

În acest context, Luminiţa Odobescu a subliniat necesitatea aplicării de către partea albaneză a tuturor măsurilor necesare pentru respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii aromâne din R. Albania. A arătat că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor reprezintă un aspect important în îndeplinirea criteriului politic specific parcursului european. S-a convenit continuarea discuţiilor pe această temă, în perioada următoare, la nivel tehnic.

De asemenea, secretarul de stat român a salutat asigurările primite din partea oficialului albanez în sensul depunerii eforturilor pentru soluţionarea cu celeritate a situaţiei Casei Iorga din Saranda, ca parte a moştenirii culturale comune a celor două state.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate modalităţile de consolidare a cooperării la nivel regional, inclusiv prin modalităţi de susţinere reciprocă la nivelul organizaţiilor regionale şi multilaterale.

Vice-ministrul albanez Edith Harxhi a mulţumit pentru primirea la Bucureşti şi a adresat invitaţia omologului român de a efectua o vizită la Tirana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii