Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu Jean Asselborn, ministrul afacerilor externe şi europene al Marelui Ducat de Luxemburg

ro

22 Apr, 2015 17:00 1056 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 22 aprilie 2014, consultări cu ministrul luxemburghez al afacerilor externe şi europene, Jean Asselborn, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitaţia omologului român.
Cei doi miniştri au abordat subiecte de pe agenda bilaterală, europeană şi internaţională. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat caracterul simbolic deosebit al acestei vizite:”Domnul ministru Asselborn este un prieten vechi al României, iar vizita sa reprezintă un semnal cu privire la calitatea excelentă a relaţiei bilaterale dintre România şi Luxemburg, precum şi a cooperării fructuoase pe dosare de interes comun, de pe agenda Uniunii Europene, cât şi de pe agenda internaţională, regională şi de securitate. Vizita aceasta are loc într-un moment simbolic pentru relaţiile noastre bilaterale, pentru că pe 25 aprilie vom aniversa 10 ani de la semnarea, la Luxemburg, a Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, în acest an aniversăm 105 ani de relaţii diplomatice şi, în plus, are loc chiar înaintea Preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE din semestrul II al lui 2015”.
În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri şi-au exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, precum şi convingerea că ritmul dialogului politico-diplomatic se va intensifica în perioada următoare.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa investiţiilor luxemburgheze pe piaţa românească (locul 9, cu peste 2 miliarde de euro), cei doi miniştri convenind să acţioneze pentru impulsionarea şi diversificarea  cooperării, la nivel economic si sectorial.
De asemenea, miniştrii român şi luxemburghez au apreciat că legăturile privilegiate care leagă cele două state în domeniile cultural şi al francofoniei trebuie continuate, inclusiv în contextul preluării de către Luxemburg, în semestrul următor, a Preşedinţiei Consiliului UE.
În plan european, discuţiile s-au axat pe tematicile de actualitate ale agendei comunitare, acestea relevând o mare convergenţă de poziţii, precum şi interesul comun de a continua aprofundarea proiectului european. În perspectiva asigurării de către Marele Ducat de Luxemburg a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, în semestrul al II-lea al anului 2015, România a transmis sprijinul său pentru priorităţile de acţiune ale Luxemburgului la nivel european, fiind, totodată, convenită o coordonare sporită pe dosarele de interes comun.
În acest context, a fost abordat subiectul aderării României la spaţiul Schengen, omologul luxemburghez asigurând ca ţara sa va lucra, în calitate de viitoare Preşedinţie, pentru degajarea unei soluţii care sa conducă spre adoptarea unei decizii favorabile. Partea luxemburgheză a apreciat că România a finalizat, de la intrarea sa în UE, toate pregătirile tehnice, solicitate conform acquis-ului. A reiterat sprijinul Luxemburgului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, subliniind, în context, că „toate statele membre care au terenul pregătit 100%, inclusiv din punct de vedere tehnic, dovedind şi voinţa politică în acest sens, trebuie să aibă posibilitatea de a intra în spaţiul Schengen, iar noi, în calitate de preşedinţie a Consiliului UE, vom face eforturi în acest sens.”
Discuţiile celor doi miniştri au abordat şi teme precum procesul de extindere a UE şi evoluţiile din vecinătatea estică. În ceea ce priveşte extinderea UE, miniştrii român şi luxemburghez au exprimat sprijinul faţă de statele candidate şi cele aspirante, apreciind că procesul de extindere a generat, de-a lungul timpului, stabilitate şi prosperitate în regiune.
Totodată, cei doi miniştri şi-au exprimat sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova, ministrul Bogdan Aurescu salutând ratificarea de către Camera Deputaţilor din Marele Ducat de Luxemburg a Acordurilor de Asociere între UE şi R. Moldova, Ucraina şi Georgia. Apropiatul Summit de la Riga al Parteneriatului Estic va reprezenta momentul oportun pentru reafirmarea sprijinului UE faţă de statele participante la Parteneriatul Estic, precum şi pentru a evalua progresele realizate de acestea de la precedenta reuniune la vârf a Parteneriatului Estic, de la Vilnius.
Referindu-se la evoluţiile recente din vecinătatea estică a UE, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea menţinerii regimului de sancţiuni până la aplicarea completă a Aranjamentelor de la Minsk.
În noul context geopolitic european, marcat de provocări atât în sudul, cât şi în estul continentului, Bogdan Aurescu a apreciat necesară susţinerea elaborării, la Consiliul European din iunie 2015, a unui nou document conceptual, care să actualizeze Strategia de Securitate a UE din 2003.
În cadrul consultărilor dintre cei doi miniştri a avut loc şi un schimb de opinii privind principalele teme aflate pe agenda internaţională, respectiv viitorul Summit NATO din 2016, şi provocările actuale reprezentate de terorismul internaţional. Astfel, cei doi miniştri au evocat nevoia consolidării capacităţii de apărare colectivă a NATO, pentru a răspunde mai eficient provocărilor actuale de securitate, precum si nevoia unei solidarităţi europene consolidate. În acest sens, ministrul român de externe a reiterat propunerea sa vizând crearea unei Curţi internaţionale destinate combaterii terorismului, informând asupra demarării la nivel de experţi a consultărilor privind viitorul concept al acestei Curţi, prezentarea fiind primită cu interes de omologul luxemburghez.
Programul vizitei a mai cuprins şi participarea celor doi şefi ai diplomaţiilor la Conferinţa  „10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare. Luxemburg şi România – parteneri pentru aprofundarea integrării europene”, desfăşurată la sediul MAE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii