Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la dineul de lucru al miniştrilor Aliaţi ai afacerilor externe - 5 septembrie 2014

ro

05 Sep, 2014 14:43 1197 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat joi, 4 septembrie 2014, la dineul de lucru al miniştrilor Aliaţi ai afacerilor externe, găzduit de Philip Hammond, ministrul britanic al afacerilor externe. La eveniment au mai fost prezenţi Secretarul General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow şi Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al UE, Catherine Ashton.

În cadrul dineului de lucru, miniştrii Aliaţi au analizat modalităţile de contracarare a provocărilor de securitate la adresa Alianţei, o atenţie specială fiind acordată evoluţiilor preocupante din vecinătăţile estică şi sudică ale NATO.
Miniştrii de externe Aliaţi au acordat un spaţiu amplu situaţiei de securitate din Ucraina şi au discutat pe marginea măsurilor care vor fi adoptate în acest sens la Summit. Miniştrii Aliaţi au convenit necesitatea ca NATO să fie pregătită cu un set concret de răspunsuri la provocările actuale, care să vizeze consolidarea apărării colective şi garantarea securităţii Aliaţilor expuşi la evoluţiile de securitate din vecinătatea estică.
În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică trebuie să manifeste o atenţie sporită şi un comportament pro-activ şi în ceea ce privește evoluțiile îngrijorătoare de securitate din vecinătatea sudică, coordonarea în cadrul NATO fiind esenţială pentru reacţii eficiente.

În acest context, a fost exprimată unanim condamnarea acțiunilor criminal barbare întreprinse în Irak şi Siria de ISIL (Statul Islamic pentru Irak şi Levant), acte teroriste care reprezintă un atac inclusiv împotriva sistemului de valori de tip occidental şi care impun măsuri corespunzătoare ferme şi coordonate internațional de contracarare.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat în cadrul reuniunii importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei Nord-Atlantice, reiterând, totodată, necesitatea unei colaborări substanţiale a NATO cu partenerii săi din est.

Ministrul Titus Corlăţean a salutat lansarea iniţiativelor Aliate vizând creşterea interoperabilităţii cu partenerii şi consolidarea capacităţilor lor de apărare, ca mesaj politic puternic pentru statele partenere interesate în aprofundarea cooperării cu NATO. A reafirmat susţinerea României pentru conectarea cât mai amplă a Republicii Moldova la noile evoluţii în domeniul parteneriatelor NATO, caracterizate prin intensificarea dialogului politic şi a cooperării practice destinate consolidării capacitații de securitate şi apărare naționale proprii acestui stat.
În cadrul intervenţiei, şeful diplomaţiei române a pledat pentru un răspuns coerent, coordonat şi ferm al Alianţei Nord-Atlantice la provocările actuale de securitate, în măsură să demonstreze ca Alianţa este robustă şi solidară, capabilă să descurajeze abordările confruntaţionale, tendinţele de încălcare a dreptului internaţional şi de nerespectare a angajamentelor asumate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii