Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 90 de ani de relatii diplomatice romano-cehe la Praga

ro

11 May, 2010 05:25 1068 Marime text

Ambasada României la Praga, în colaborare cu Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Banca Naţională a României şi Romfilatelia organizează în perioada 11-24 mai 2010în capitala cehă o suită de manifestări dedicate aniversării a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-cehe.

Seria manifestărilor debutează la 11 mai cu vernisajul expoziţiei „Numismatica şi Filatelia Română", găzduită în spaţiile Palatului Hrzansky, clădire a guvernului ceh, monument arhitectural din a doua jumătate a sec. al XIV-lea. Expoziţia cuprinde o colecţie numismatică inedită - monede de aur şi argint ale emisiunilor BNR din anii 1998-2009 -, documente şi fotografii având ca temă „Cooperarea dintre Băncile Centrale de la Bucureşti şi Praga în cadrul Micii Înţelegeri", precum şi o colecţie filatelică dedicată cooperării filatelice dintre România şi Republica Cehă şi istoriei Bucureştiului. Expoziţia va rămâne deschisă pentru publicul larg până la 19 mai şi este completată de o serie de documente prezentate de Secretariatul General al Guvernului ceh şi de Ministerul Afacerilor Externe, referitoare la istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

Expoziţia va fi deschisă de ministrul ceh al culturii, Vaclav Riedlbauch, care va lua cuvântul alături de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu şi de ambasadorul României la Praga, Daniela Gîtman. La vernisaj au fost invitaţi oficiali cehi şi români, reprezentanţi ai mediului academic şi cultural, corpul diplomatic acreditat la Praga, membri ai Asociaţiei Românilor din Republica Cehă şi ai Asociaţiei de Prietenie Cehia-România. În cadrul evenimentului soprana română Anda-Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga, acompaniată la harpă de artista cehă Pavla Vondrackova, vor interpreta câteva fragmente din operele compozitorilor George Enescu, Tiberiu Brediceanu şi A. Dvorak.

Cu această ocazie va fi prezentată şi oferită unor personalităţi politice, academice, diplomatice şi culturale din Republica Cehă şi România, moneda jubiliară din argint, emisă de BNR în 2010 pentru a marca semnificaţia acestui eveniment aniversar. Medalia este însoţită de o broşură de prezentare a istoricului relaţiilor româno-cehe de-a lungul timpului şi a semnificaţiei monumentelor arhitectonice cu valoare de simbol gravate, respectiv Palatul Peleş, Palatul prezidenţial din Praga şi podul Carol.

În context, la 12 mai, Ministerul ceh al Afacerilor Externe, în colaborare cu Ambasada României la Praga organizează o masă rotundă dedicată istoriei relaţiilor diplomatice bilaterale. La eveniment au fost invitaţi să susţină alocuţiuni secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE român, Bogdan Mazuru,şi lectorul universitar din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dr. Radu Mârza, expert în istoria statelor din regiunea central-europeană. De partea cehă, intervenţiile vor fi prezentate de Vladimir Galuska, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE ceh, şi cunoscutul istoric ceh Miroslav Tejchman, cercetător la Academia de Ştiinţe din Praga şi autor a numeroase lucrări despre istoria României.

În marja aniversărilor, va avea loc o rundă de consultări bilaterale la nivelul secretarilor de stat din cele două Ministere ale Afacerilor Externe, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte legate de ansamblul relaţiilor bilaterale şi priorităţile înscrise pe agenda europeană a celor două ţări.

Delegaţia Băncii Naţionale a României, condusă de viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, va avea, de asemenea, o rundă de consultări bilaterale la Praga cu guvernatorul în exerciţiu al Băncii Naţionale a Republicii Cehe, Zdenek Tuma.

Suita de manifestări dedicate marcării a 90 de ani de relaţii diplomatice româno - cehe se va încheia la 24 mai, printr-un recital extraordinar la Opera de Stat din Praga, susţinut de soprana Anda-Louise Bogza şi de pianistul ceh Jan Simon, solist al Orchestrei Radio din Republica Cehă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii