Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 20 de ani de la recunoaşterea independenţei Republicii Slovenia şi stabilirea de relaţii diplomatice

ro

19 Jan, 2012 17:01 630 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 18 ianuarie 2012, a 20 de ani de la recunoaşterea de către ţara noastră a independenţei Republicii Slovenia, urmată de stabilirea de relaţii diplomatice (la 28 august 1992).

Apartenenţa comună a celor două state la Uniunea Europeană şi NATO, precum şi priorităţile, direcţiile şi opţiunile similare de politică externă oferă României şi Sloveniei un spaţiu generos de colaborare şi parteneriat. Trecutul istoric al celor două popoare în această parte a Europei şi experienţele comune de-a lungul secolelor, constituie pilonii pe care se fundamentează excelentele relaţii din prezent.

Dialogul politic dintre cele două state este unul consistent, axat pe interesele comune, mai ales în domeniul afacerilor europene şi în plan regional, şi este marcat de consultări periodice la nivel înalt: în luna noiembrie 2010, a avut loc vizita oficială în Slovenia a Preşedintelui României, Traian Băsescu, iar în noiembrie 2011, ministrul sloven al Afacerilor Externe, Samuel Zbogar, a vizitat ţara noastră.

Relaţia economică româno-slovenă are un potenţial de cooperare însemnat, îndeosebi în ceea ce priveşte dezvoltarea legăturilor de transport, asigurarea securităţii energetice şi promovarea unor proiecte circumscrise Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

Informaţii suplimentare

După proclamarea independenţei (25 iunie 1991), România a recunoscut Republica Slovenia la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 28 august 1992.

La 1 august 1993, a fost deschisă Ambasada României în Republica Slovenia, condusă de un Însărcinat cu afaceri ad interim, până la 23 iulie 1997, când a fost acreditat primul Ambasador al României rezident la Ljubljana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii