Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:02 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu scăpăm de vremea rea. Meteorologii au actualizat avertizările de ninsoare, viscol şi ger. Constanţa rămâne sub cod portocaliu de vreme severă

ro

27 Feb, 2018 10:34 2904 Marime text
Meteorologii au actualizat în această dimineaţă avertizările cod galben şi cod portocaliu de vreme rea. Potrivit ANM, se menţin două dintre avertizările emise zilele trecute şi se emite o altă avertizare nouă.
 
Astfel, până pe 01 martie, ora 10.00 este afectată toată ţara de un val de frig care va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.
 
O avertizare  cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua este valabilă până pe 01 martie, ora 10.00 şi afectează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
 
Astfel, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
       
Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.
 
O altă avertizare meteo a fost actualizată. Astfel, un cod galben de ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol este valabil astăzi, 27 februarie, orele 10.00 - 18.00. Astfel, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și jumătatea de sud a Moldovei va mai ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări de 40…50 km/h, izolat mai mari în județele Brăila și Buzău, viscolind și spulberând zăpada.
 
Un cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată și troienită, vizibilitate scăzută în județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași este valabil astăzi 27 februarie, orele 10.00 - 14.00
 
Potrivit ANM, în intervalul menționat, în județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…70 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită, zăpada depusă spulberată și troienită și vizibilitatea se va menține scăzută.
 
Un alt cod galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului, viscol este valabil în intervalul 27 februarie ora 23.00 –  28 februarie ora 23.00.
 
Potrivit ANM, în intervalul menționat aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest și va cuprinde jumătatea de sud a țării. În Muntenia, Dobrogea, precum și în jumătatea sudică a Olteniei și a Moldovei ninsorile vor fi local însemnate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă.
Vântul se va intensifica treptat pe parcursul nopții de marți spre miercuri (27/28 februarie) și va avea viteze de 45…55 km/h, iar miercuri (28 februarie) în sud-est rafalele vor depăși temporar 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.
 
 Un cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea va fi valabil în perioada 28 februarie, orele 06  -  20.
 
Conform ANM, în intervalul menționat, în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55…65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada  spulberată și troienită și vizibilitatea va scădea sub 50 m
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii