Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:35 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertizările meteo de vremea rea au fost prelungite. Judeţul Constanţa rămâne sub cod portocaliu de ger năprasnic până vineri

ro

28 Feb, 2018 11:15 2504 Marime text
Meteorologii au actualizat avertirările meteo de vreme rea ce afectează întreaga ţară. Potrivit ANM, judeţul Constanţa rămâne sub cod portocaliu de vreme severă până vineri, 2 martie 2018.
 
Astfel, în intervalul 28 februarie ora 11.00 – 28 februarie ora 23.00 este valabil un cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, intensificări ale vântului, viscol. În intervalul menționat va continua să ningă moderat cantitativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zăpadă.
     
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în sud-est rafalele vor depăși 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.
În intervalul 28 februarie, orele 11.00 - 20.00 este valabil un cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută în județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea;
 
Conform ANM, în intervalul menționat, în județeleConstanța, Tulcea Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55…65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată și troienită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.
 
În cursul nopții de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificări temporare ale vântului în Dobrogea, Moldova și la munte, spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.
 
O altă avertizare cod galben de val de frig a fost emisă astăzi şi este valabilă în intervalul 28 februarie, ora 11.00 – 02 martie, ora 20.00. Valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.
 
Un cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua va fi valabil în intervalul 28 februarie, ora 11.00 – 02 martie, ora 20.00 şi afectează Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
 
Conform ANM, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.
 
Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.
 
Notă: În cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.
         
Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.
 
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,  Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii