Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialiştii Ovidius Clinical Hospital ne spun Ce este hipotiroidia şi cum putem să o tratăm

ro

10 Jun, 2015 00:00 4250 Marime text


Una dintre cele mai frecvente explicaţii pe care le auzim atunci când cineva doreşte să îşi justifice fluctuaţiile în greutate este: „Am probleme cu glanda.“ Este adevărat, glanda tiroidă ne poate afecta sănătatea din multe puncte de vedere, însă doar medicul specialist poate să diagnosticheze corect afecţiunile ei şi să prescrie un tratament corespunzător. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă bolile glandei tiroide, am vorbit despre hipotiroidie cu dr. Dhimitri Shanazo, medic specialist în endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital din Constanţa:
 
„Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afecţiuni tiroidiene, caracterizată prin secreţia scăzută sau lipsa hormonilor tiroidieni. Această boală poate afecta toate vârstele, incidenţa maximă fiind între 40 şi 60 de ani. Hipotiroidia este mai frecventă la sexul feminin şi poate afecta nou-născuţi, copii, adolescenţi, vârstnici, fiecare grupă de vârstă având particularităţile ei.“

Cum se manifestă hipotiroidismul la nou-născuţi

Hipotiroidia poate fi suspectată de pacient şi confirmată de medicul specialist. Din fericire, nu toţi pacienţii care se prezintă la cabinet suferă de hipotiroidie, în schimb, sunt şi situaţii în care aceştia vin în stadii avansate ale bolii.

„Hipotiroidismul poate fi manifestat chiar din naştere sau prin mixedemul congenital. Dar manifestările hipotiroidismului sunt cumva «amânate» şi ascunse când copilul este alăptat. După înţărcare, încep să apară simptomele, care se instalează lent. Greutatea la naştere a copilului este normală spre limita de sus. Mişcările copilului sunt însă mai lente, rare şi fără un scop anume. Copilul suge greu, este prea liniştit şi plânge rar. Dezvoltarea copilului este dizarmonică: ia în greutate, dar talia stagnează. Gura este mare, buzele groase, limba groasă, erupţia dentară, întârziată. Faţă este buhăită, gâtul scurt, burtica este mare, picioarele sunt scurte, groase şi curbate. Nou-născuţii cu hipotiroidie sau mixedem congenital nu transpiră, dorm mult şi sunt indiferenţi la ce se întâmplă în jurul lor. Vorbirea apare tardiv, motilitatea este redusă. Dar cel mai important aspect, deloc de neglijat, este dezvoltarea mintală, care va avea de suferit tot restul vieţii dacă acest hipotiroidism nu este depistat cât mai devreme şi tratat corespunzător“, a subliniat specialistul.

La adulţi, simptomele de hipotiroidism se instalează lent şi adesea sunt puse pe seama oboselii sau a stresului

 La adult, se pare că lucrurile stau diferit: simptomele se instalează lent şi adesea sunt confundate şi puse pe seama oboselii, a stresului sau a altor probleme. Cu toate că hipotiroidia afectează tot organismul, acest lucru nu înseamnă că pacientul prezintă toate manifestările în momentul prezentării la cabinet.
 
Conform dr. Shanazo, medic specialist în endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital din Constanţa, cele mai frecvente simptome de hipotiroidism la adulţi sunt:
  • Stările de oboseală progresivă. Pacienţii obosesc la eforturi din ce în ce mai mici;
  • Pacienţii acuză luarea în greutate, dar, atenţie: aceste kilograme în plus apar din cauza retenţiei apei în organism provocate de un metabolism mai lent. După echilibrarea funcţiei tiroidiene, pacienţii revin la greutatea anterioară, dacă nu intervin alţi factori;
  • Pielea este uscată, părul devine mai puţin lucios, aspru;
  • Pacienţii au un aspect de parcă doar ce s-au trezit din somn, nu au chef de nimic, au probleme cu memoria, mişcările sunt lente, vorbesc rar, lent şi defectuos, vocea este şoptită;
  • Activitatea zilnică se reduce semnificativ, în funcţie de stadiul în care se află boală. Pacienţii nu râd, au o stare de plictiseală permanentă;
  • Persoanele afectate de hipotiroidism nu suportă frigul, iar vara pot purta haine groase, nespecifice anotimpului.
„Cele mai frecvente motive pentru care bolnavul se prezintă la medic sunt: luarea inexplicabilă în greutate, un istoric de boli tiroidiene în familie, oboseală, pierderi de memorie din ce în ce mai dese, senzaţia de nod în gât şi, nu în ultimul rând, un control de rutină“, a precizat dr. Shanazo.

Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă

Dacă hipotiroidismul este confirmat de medicul specialist, acesta va iniţia tratamentul de specialitate, care va substitui deficitul hormonal tiroidian. Dozele de tratament variază în funcţie de vârstă, sex, greutate, precum şi cauza care determină hipotiroidia. Tratamentul este cronic, adică de lungă durată, este ieftin, nu are efecte secundare semnificative şi este bine tolerat de pacienţi. După începerea lui, pacientul este sfătuit să facă vizite periodice la medic, de regulă de două ori pe an: primăvara şi toamna. Respectarea evaluărilor periodice pentru pacient înseamnă un control optim al bolii.
 
„În cazul în care hipotiroidismul nu se tratează deloc, vor apărea complicaţii care vor îngreuna din ce în ce mai mult viaţa de zi cu zi a bolnavului. Tinerii sunt un pic mai rezistenţi, dar asta nu înseamnă că ei sunt scutiţi de complicaţii, pur şi simplu ele vor apărea mai târziu. Hipotiroidismul netratat afectează toate aparatele şi sistemele, cu precădere cel cardiovascular, cerebral, genito-urinar etc. Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă, urmată de o rată crescută a mortalităţii, până la 50%. Aceste cifre se referă la pacienţii care de regulă suferă de perioade foarte lungi (chiar ani) şi nu sunt trataţi, la care se suprapun şi alte boli, ori renunţă la tratament, un fenomen din ce în ce mai des întâlnit. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, dar, din fericire, marea majoritate sunt foarte conştiincioşi.

Dacă pacientul respectă indicaţiile terapeutice ale medicului curant, precum şi evaluările periodice, va avea o viaţă cât se poate de normală. Poate efectua orice activitate vrea, orice sport, poate chiar să lucreze şi peste program. Şi în cazul nou-născuţilor, putem spune că se vor dezvolta normal psihoemoţional, ponderal etc. Copiii vor atinge talia normală corespunzătoare vârstei lor, iar dezvoltarea va fi identică cu cea a unui copil care nu are hipotiroidie“, a încheiat medicul.

Ovidius Clinical Hospital dispune de o tehnologie medicală avansată în depistarea, tratarea şi urmărirea pacienţilor care suferă de hipotiroidie. Pe lângă aceste aspecte, în cadrul unităţii, pacienţii asiguraţi se pot prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, beneficiind astfel de metode de diagnostic moderne, fără costuri suplimentare.

Ovidius Clinical Hospital, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241.480.400.401
Email: office@ovidius-ch.ro
http://www.ovidius-ch.ro/
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii