Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea antifumat! Din 16 martie intră în vigoare! (document)

ro

01 Feb, 2016 18:10 4708 Marime text
 
O lege mult așteptată de unii, dar blamată de alții, a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba desre legea privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și cmbaterea efectelor consumului produselor din tutun.
            Acest act normativ stabilește unele măsuri privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, prin inscripționarea pachetelor cu produse din tutun prin desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeye, prin indicarea în produsele finale ale conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea igredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății produselor persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România.
            În legea publicată în MO se precizează că prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent  de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
            De asemenea, spațiul închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
            Această lege interzice fumatul în mijloacele de transport în comun, în toate spațiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare sau cele de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.
            De la prevederile acestui act normativ fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.
            Legea explică unde anume, în mod exact, pot fuma cei ce sunt atinși de acest viciu și cum trebuie marcate locurile unde se fumează.
            Sancțiunile pentru cei ce încalcă legea ajung până la 15.000  lei. În Europa, fumatul în baruri şi restaurante este interzis aproape în toate statele.
             Lergea intră în vigoare în termen de 45 de zile de la promulgare în Monitorul Oficial. Astfel, actul normativ îşi va face simţită prezenţa din 16 martie. 

            În secțiunea ”Documente” a acestui articol puteți analiza legea. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii