Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondiala Antifumat - 30 mai 2010, ora 11.00

ro

30 May, 2010 00:33 1211 Marime text
Centrul de Training din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti

Statistici

19 din 20 cazuri de cancer bronhopulmonar se inregistreaza in randul fumatorilor! Anual, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, se fac peste 2000 de internari din aceasta cauza. Din pacate, desi se stie ca fumatul cauzeaza nu doar cancer, ci si infarct miocardic, accidente vasculare si cerebrale, emfizem, boli pulmonare obstructive cronice si numeroase alte afectiuni, 1 din 3 romani fumeaza. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 50% dintre fumatori vor muri prematur din cauza afectiunilor provocate de tutun.

Context

De multe ori, "recrutarea" de noi fumatori se realizeaza printr-un marketing agresiv. La nivel mondial, doar 9% dintre femei fumeaza, in comparaţie cu 40% dintre barbati. Astfel, femeile au devenit o tinta predilecta pentru campaniile de publicitate la tigari. In plus, femeile au o mai mare putere de cumparare si de decizie fata de decadele anterioare, ceea ce le face si mai atractive pentru marile companii producatoare de tutun. Insa, femeile care fumeaza sunt mai predispuse decat cele nefumatoare la infertilitate si dificultati de concepere. Fumatul mamei in timpul sarcinii creste riscul de nastere prematura, de nastere a unui copil mort si de moarte a nou-nascutului. Fumatul creste riscul de aparitie a cancerului de col uterin. De asemenea, exista o legatura intre fumatul activ si aparitia cancerului mamar in premenopauza.

Conferinta de presa - Ziua Mondiala Antifumat

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti organizeaza pe data de 30 mai 2010 o conferinta de presa cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat. Evenimentul va avea loc la ora 11:00, la Centrul de Training din cadrul Institutului. Vor participa in calitate de speakeri: dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" şi prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

"Dorim cu aceasta ocazie sa tragem un semnal de alarma privind impactul negativ pe care il are fumatul atat asupra asupra sanatatii fumatorilor, cat si asupra celor care sunt "obligati" sa stea in preajma acestora - fumatorii pasivi", a declarat dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii