Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 14 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zamfirescu Racoţi Predoiu solicită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţarea unei horărâri preliminare privind modalitatea de interpretare şi aplicare a Directivei Consiliului 2006 / 112 / CE referitoare la sistemul comun al TVA

ro

05 Dec, 2012 15:53 722 Marime text

Bucureşti, 5 decembrie 2012: Echipa de litigii fiscale a societăţii de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a formulat o cerere adresată Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare în legătură cu interpretarea dispoziţiilor legale interne privind plata taxei pe valoare adăugată (TVA) de către persoane fizice asimilate persoanelor impozabile. Acest demers a fost efectuat în vederea soluţionării unei cauze aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Solicitarea vizează clarificarea următoarelor aspecte:

  • Stabilirea bazei impozabile în situaţia în care părţile stabilesc prin contractul de vânzare-cumpărare un preţ final şi irevocabil, iar ulterior autorităţile fiscale consideră operaţiunea de vânzare ca fiind taxabilă datorită reconsiderării statutului de persoană impozabilă a vânzătorului (art. 73 şi 78 din Directivă);
  • Calificarea vânzarii de bunuri imobile din patrimoniul personal al unei persoane fizice drept activitate economică de „exploatare" a bunurilor corporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate (articolul 9 alin. (1) paragraful al doilea din Directivă);
  • Posibilitatea acordării dreptului de deducere a TVA şi momentul la care intervine o astfel de posibilitate (articolul 167 din Directivă).

În cazul operaţiunilor de achiziţie efectuate anterior de o persoană considerată de inspecţia fiscală ca fiind persoană impozabilă, trebuie clarificat dacă dreptul de deducere a TVA se acordă la momentul exigibilităţii taxei sau doar ulterior, la momentul înregistrării sale în scopuri de TVA.

Răspunsurile care ar urma să fie oferite de către CJUE au o influenţă hotărâtoare asupra modului în care instanţa de recurs ar putea soluţiona cauza, deoarece privesc modalitatea de interpretare şi aplicare a Directivei în legătură cu sistemul comun al taxei pe valoare adăugată.

„Am constatat că instanţele românesti au avut o anumita teamă în a interpreta dispoziţiile interne care nu prevedeau expres asimilarea vânzării de bunuri din patrimoniul personal ca fiind venituri din activitatea economică de exploatare cu caracter de continuitate, deşi la momentul realizării operaţiunii nu exista o dispoziţie legală expresă neechivocă. În ceea ce priveşte clientul pe care societatea noastră îl reprezintă, pentru a evita interpretarea abuzivă a art. 127 din Codul Fiscal, am solicitat suspendarea cauzei până la pronunţarea CJUE asupra întrebărilor preliminare, iar instanţa a admis cererea de suspendare", a afirmat Stan Tîrnoveanu, Partener Coordonator ZRP.

Echipa de litigii fiscale coordonată de Stan Tîrnoveanu a fost formată din Nicoleta Boboc, Senior Associate şi Ovidiu Şerban - Associate.

###

Despre Zamfirescu Racoţi Predoiu

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi înfiinţate în anul 1995, Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în domeniul avocaturii de business, cât şi în sfera litigiilor, arbitrajului şi consultanţei fiscale, şi este recomandată de anuarele internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în variate arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar, drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipă de 41 de avocați dintre care cinci parteneri - Stan Tîrnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoți (Senior Partner), Călin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii