Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:10 22 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zamfirescu Racoţi Predoiu obține anularea procedurii de achiziție publică organizată de Complexul Energetic Oltenia Valoarea acordului-cadru a fost estimată la peste 75 milioane Euro

ro

06 Feb, 2013 13:40 669 Marime text

Bucureşti, 06 februarie 2013: Societatea de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a reprezentat S.C. Unicom Tranzit S.A. în cadrul contestației formulate împotriva procedurii de licitație pentru încheierea acordului-cadru de transport feroviar de cărbune organizată de Complexul Energetic Oltenia, în calitate de Autoritate contractantă.

Procedura organizată de Complexul Energetic Oltenia avea în vedere un acord-cadru corespunzător unei perioade de doi ani, cu o valoare estimată de 337.368.640 RON (echivalentul a 75.643.192 Euro).

Admițând contestația, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus anularea procedurii, reținând că, raportat la condițiile concrete specifice serviciilor solicitate de Autoritatea contractantă, utilizarea procedurii acordului-cadru coroborată cu opțiunea de a atribui acordul-cadru unui singur operator economic este de natură să restrângă în mod artificial concurența. S-a observat de asemenea că principalele cerințe de calificare stabilite în caietul de sarcini erau restrictive.

„Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a considerat că acordul-cadru ar trebui să constituie o modalitate specială de contractare, aplicată doar atunci când, date fiind anumite inconveniente obiective și credibile, autoritatea nu poate recurge la procedura standard de contractare. De asemenea, opțiunea de a încheia acordul-cadru cu un singur operator economic atunci când ne aflăm în ipoteza unui domeniu în care activează un număr restrâns de operatori, este apreciată drept restrictivă de concurență, putând conduce la formarea unui monopol în sectorul respectiv.

Un alt aspect important observat de Consiliu este acela că cerința de calificare constând în prezentarea de către ofertanți a unui singur contract de o anumită valoare are caracter restrictiv și disproporționat, limitând în mod artificial competiția. De asemenea, s-a apreciat că, impunerea unei condiții de exclusivitate, respectiv ca, pe întreaga durată a acordului-cadru, resursele operatorului economic să fie dedicate exclusiv respectivului contract, este incompatibilă cu principiile aplicabile în această materie, fiind de altfel și o practică anticoncurențială", a declarat Cosmin Vasile, partener în cadrul Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Echipa de avocaţi ZRP care a gestionat acest mandat a fost formată din Cosmin Vasile, Partener, şi Laura Iarca, Avocat colaborator senior.

***

Despre Zamfirescu Racoţi Predoiu

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi înfiinţate în anul 1995, Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în domeniul avocaturii de business, cât şi în sfera litigiilor, arbitrajului şi consultanţei fiscale, şi este recomandată de anuarele internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în variate arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar, drept societar / fuziuni şi achiziţii,

dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipă de 41 de avocați dintre care cinci parteneri - Stan Tîrnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoți (Senior Partner), Călin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

Ti-a placut articolul?

Comentarii