Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:27 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secțiuni conexe la Timishort 2012

ro

27 Apr, 2012 15:04 779 Marime text

Festivalul Internațional de Film Timishort prezintă în fiecare an o serie de secțiuni conexe dedicate filmografiei unei țări, a unui festival partener precum și a unor școli de film invitate.

Astfel, în cadrul secțiunii Focus, Timishort aduce pe marele ecran un program dedicat Poloniei: Film Podlasie in Attack! (FPA!) a început în 2003 ca o proiecţie de filme independente din toată Polonia, dar, datorită marii varietăţi de filme, evenimentul a evoluat într-un festival pentru filme realizate numai în regiunea Podlasia. Proiectul are ca scoppromovarea filmelor independente şi a realizatorilor lor. Punctul forte al acestui proiecteste diversitatea creatorilor şi a subiectelor pe care aceştia le abordează.

Tot din Polonia vine la Timișoara și festivalul partener de anul acesta. Festivalul Internaţional de Scurtmetraj ZubrOFFka este un eveniment care respectă diversitatea şi varietatea şi reuneşte artişti cu minţile deschise şi oameni cu simţul umorului care preţuiesc natura. Festivalul îşi propune să ofere o platformă pentru schimbul de idei, facilitând întâlniri creative între artişti din estul şi vestul Europei. ZubrOFFka este cel mai mare eveniment de acest tip din Polonia de nord-est. Competiţiile evidenţiază cele mai bune scurtmetraje produse internaţional (competiţiile Eastward Window şi Whole Wide Window) şi naţional (competiţiile pentru studenţi, amatori şi cineaşti independenţi).

De asemenea, la cea de-a patra ediție a Timishort-ului va participa o selecție a Departamentului de Animaţie al Academiei de Arte din Estonia, înfiinţat în anul 2006. Profesorii prinipali ai Departamentului sunt Priit Pärn, Olga Pärn şi Ülo Pikkov,toţi deţinători a importante premii. Programul de masterat de doi ani are o bază trans-disciplinară şi include animaţie, scriere scenariu, istoria animaţiei şi teoria mass-media. Producţia de filme şi realizarea de diverse exerciţii axate pe procesul de filmare suntparte importantă a studiului. Cursurile se concentrează în principal pe tehnicile clasice şi experimentale: animaţie desenată, stop motion, cut-out, animaţie în nisip, animaţie under the camera etc.

Invitat permanent al Timishort rămâne Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", Bucureşti. Spectatorii noștri vor putea viziona un program de scurtmetraje realizate de studenții la UNATC în ultimul an. Facultatea de Film oferă cunoştinţe în domeniul creaţiei şi tehnicii cinematografice cu scopul de a forma profesionişti cu deprinderi solide şi abilităţi, capabili să acoperecererile specifice la standardul cel mai ridicat. Absolvenţii facultăţii dovedesc o bunămobilitate profesională şi adaptabilitate la cerinţele dinamice ale pieţii, atât în domeniulcinematografiei, cât şi în domeniile conexe ale comunicării şi audiovizualului.

Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent, cu susținerea Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Timișoara și Consiliului Local Timișoara.

Parteneri: Open Art City, Ambasada Israelului, Centrul Ceh Bucuresti, d'arc, cuib de arte, el che, van graph.
Sponsori: rds/rcs, rohost, music service, sony, hotel perla, libraria Anthony Frost
Parteneri media: 24 fun, guerilla, radio romania cultural, tvr timisoara, Liternet, Cinefan, Filmreporter, evive, port.ro, ArtActMagazine.

Mai multe detalii pe: www.timishort.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii