Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat startul ediției a șaptea a Bursei pentru Excelență în Jurnalism

ro

01 Feb, 2013 19:27 1001 Marime text

Jurnaliștii din România au șansa de a câștiga o bursă jurnalistică în valoare de 2.000 de euro, alături de îndemnizații de călătorie și cercetare, precum și de a participa la seminarii de dezvoltare profesională în străinătate. La ediția de anul trecut a Bursei pentru Excelență în Jurnalism, Sorana Stănescu, jurnalist TVR, a primit marele premiu de 4.000 de euro pentru articolul despre restricțiile de pe piața muncii din Marea Britanie care i-au făcut pe muncitorii români și bulgari tot mai ușor de exploatat.

Jurnaliști cu experiență din România, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia sunt invitați să se înscrie la cea de-a șaptea ediție a programului "Bursa pentru Excelență în Jurnalism".

În fiecare an, zece jurnaliști sunt selectați prin intermediul unei competiții deschise, pentru a primi finanțare și sprijin profesional în vederea cercetării și a redactării unui material pe un subiect de importanță regională și europeană.

Tema ediției din acest an este Integritate.

Jurnaliștii selectați în cadrul edițiilor anterioare ale Bursei au declarat că aceasta i-a ajutat să-și îmbunătățească aptitudinile în domeniu și să-și extindă aria de expertiză în afara țării din care fac parte.

"Bursa pentru Excelență în Jurnalism mi-a dat șansa de a duce la bun sfârșit o investigație pe un subiect pe care începusem cercetarea cu mult timp în urmă. În cadrul programului am avut oportunitatea de a lucra cu un editor foarte exigent - o experiență rar întâlnită în media din România - ceea ce m-a ajutat să îmi dezvolt aptitudinile de storytelling". a declarat Sorana Stănescu, câștigătoare a Bursei din 2012.

Aplicanții selectați de către un comitet independent vor primi o bursă în valoare de 2.000 de euro, precum si îndemnizații de călătorie și cercetare de până la 2.000 de euro. De asemenea, jurnaliștii selectați vor participa la seminarii de dezvoltare profesională și vor primi îndrumare pe tot parcursul realizarii materialelor.

În plus, primele trei articole câștigătoare vor fi premiate cu burse în valoare de 4.000, 3.000 și respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atât în engleză, cât și în limbile locale în media regională și internațională.

Odată cu finalizarea programului, jurnaliștii vor deveni membri ai rețelei de absolvenți și astfel vor avea ocazia de a interacționa cu jurnaliști de prestigiu, regionali sau internaționali. De asemenea, membrii rețelei vor avea oportunitatea să își promoveze materialele, dar și să apeleze la sprijin profesional sau financiar pentru cercetare.

Programul Bursa pentru Excelență în Jurnalism a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung și Fundația ERSTE în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și își propune să promoveze jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională între țări.

Data limită pentru trimiterea aplicatiilor este 5 martie 2013.

Pentru mai multe detalii referitoarea la bursă, formularul de aplicare și criteriile de eligibilitate, vă rugăm accesați site-ul programului: fellowship.birn.eu.com

Organizații partenere:

Robert Bosch Stiftung

Fondată în 1964, Robert Bosch Stiftung GmbH este una dintre cele mai mari fundații germane asociate cu o companie privată. Fundația întrunește aspirațiile filantropice și sociale ale fondatorului Robert Bosch (1861 - 1942) și împlinește condițiile lăsate de moștenirea lui într-o manieră contemporană. Fundația Robert Bosch Stiftung operează în special în domenii legate de relații internaționale, sănătate și educație.

www.bosch-stiftung.de

ERSTE Foundation

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din "Erste Österreichische Spar-Casse", prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

www.erstestiftung.org

Balkan Investigative Reporting Network

BIRN este o rețea de organizații non-guvernamentale care lucrează cu jurnaliști din zona Balcanică pentru a genera reportaje exclusive pe probleme regionale. ONG-urile membre din regiune organizează sesiuni de pregătire și de dezbatere publică prin care se urmărește dezvoltarea capacităților necesare jurnalismului analitic și de investigație împreună, acestea formează Balkan Insight www.balkaninsight.com - publicația online de top care acoperă regiunea balcanică a Europei.

www.birn.eu.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii