Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul EcoChampions şi-a desemnat câştigătorii - Echipa Zelená Růže de la Liceul Teoretic „George Călinescu" şi echipa Green Fingers de la Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu"

ro

14 Apr, 2011 23:00 3185 Marime text

gianina_corondan_si_copiii_premiati_foto_constantin_opris.jpgProiectul EcoChampions realizat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ în judeţul Constanţa, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi a organizaţiei ecologiste Mare Nostrum, s-a încheiat miercuri, 13 aprilie 2011, cu o festivitate de premiere. După ce au participat la cursuri teoretice şi practice cu teme ecologice şi au implementat propriile proiecte de mediu şi voluntariat în comunitate, cei 200 de elevi implicaţi au fost premiaţi în cadrul acestui eveniment. Echipa Zelená Růže din Liceul „George Călinescu" şi echipa Green Fingers din Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu" au primit premiile pentru cele mai bune proiecte de voluntariat pentru mediu, iar celelalte opt şcoli şi licee au primit menţiuni speciale.

Eco-campionii au primit premii de la Raluca Lăzăruţ (Antena1), Gianina Corondan (TVR) şi DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Soci şi Vali Bărbulescu, iar Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde, a prezentat evenimentul.

marian_soci_gianina_corondan_giulia_anghelescu_vali_barbulescu_raluca_lazarut_dragos_bucurenci_foto_constantin_opris.jpgProiectul EcoChampions a fost demarat în noiembrie 2010, fiind gândit ca un concurs între cele 10 şcoli şi licee participante şi şi-a propus ca la finalul celor patru luni de desfăşurare, echipele să poată susţine şi implementa propriile proiecte de voluntariat. Astfel, pe parcursul a 11 săptămâni, cele 10 cluburi de elevi şi-au găsit un nume pentru echipă şi şi-au creat identitatea vizuală şi au dezbătut împreună cu coordonatorii patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor), dar şi managementul de proiect. Elevii au aplicat treptat cunoştinţele dobândite în cadrul activităţilor practice, iar, la final, au conceput propriile propuneri de proiecte în folosul comunităţii din care fac parte. Pentru implementarea proiectelor, fiecare echipă a avut un buget de 500 de euro. Mai multe informaţii despre proiectul EcoChampions şi proiectele realizate de cluburile de elevi pot fi găsite pe www.ecochampions.ro.

Cele 10 şcoli şi licee implicate în proiect sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea", Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu", Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica", Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Traian" şi Liceul Teoretic „Ovidius". Proiectele propuse şi implementate de elevi au fost foarte diferite, de la acţiuni de conştientizare, la plantări, curăţenii, flash mob-uri şi realizarea unui post de radio eco.

raluca_lazarut_foto_constantin_opris.jpgAceste proiecte au fost analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ, iar câştigătorii sunt echipele Zelená Růže de la Liceul Teoretic „George Călinescu", respective echipa Green Fingers de la Şcoala generală nr. 29 "Mihai Viteazu". Astfel, cele două instituţii de învăţământ au primit, în cadrul evenimentului organizat la Constanţa premii în valoare de 3.000 de euro, puse la dispozitie de Grupul CEZ.

Proiectul echipei Zelená Růže a reprezentat o colaborare între elevii liceului şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. În perioada 26-28 martie, membrii echipei EcoChampions au construit un foişor rustic din lemn în spaţiul microrezervaţiei din interiorul muzeului în aer liber. În plus, elevii au curăţat terenul, au toaletat pomii şi au construit hrănitoare pentru păsările din rezervaţie.

vali_barbulescu_si_copiii_pe_care_i-a_premiat_foto_constantin_opris.jpgProiectul echipei Green Fingers, „Vrem un parc si un lac mai ECO!!!" a tras un semnal de alarmă în privinţa Parcului şi Lacului Tăbăcăriei. La îndemnul clubului, peste 200 de elevi ai şcolii au participat la un marş care a pornit de la şcoală, a trecut prin parc şi s-a oprit în faţa mall-ului din Constanţa. Înarmaţi cu pancarte, fluiere şi baloane, elevii ecologişti au atras atenţia asupra neglijenţei oamenilor şi autorităţilor faţă de unul dintre singurele spaţii verzi din oraş. Proiectul a continuat cu o acţiune de curăţenie în Parcul Tăbăcăriei şi plantarea a 30 de puieţi de plop.

În cadrul evenimentului de încheiere au fost acordate menţiuni speciale şi celorlalte cluburi de elevi de către Raluca Lăzăruţ (Antena1), Gianina Corondan (TVR şi DJ-ii Radio 21, Giulia Anghelescu, Marian Soci şi Vali Bărbulescu. Evenimentul a fost prezentat de Dragoş Bucurenci, preşedintele MaiMultVerde.

„Cred că avem mai multe şanse ca elevii de azi să devină cetăţenii responsabili de mâine dacă le dăm de pe acum şansa să vină cu soluţii la problemele cu care se confruntă mediul în loc să le predăm ecologia de la catedră", a declarat Dragoş Bucurenci, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

„Felicităm toţi membrii celor 10 cluburi înfiinţate, precum şi pe coordonatorii şi profesorii care i-au susţinut de-a lungul acestui proiect-pilot. Ne bucurăm să vedem că tinerele generaţii au conştiinţa responsabilităţii implicării lor în viaţa comunităţii. Au învăţat şi au lucrat împreună ca nişte adevărate echipe, cu mult entuziasm şi acest lucru ne motivează şi pe noi să susţinem în continuare acest program educaţional. Am să-l citez pe unul dintre aceşti copii remarcabili, care la finalul uneia din acţiunile practice din proiect mi-a spus că <<indiferenţa este cel mai mare rău>>. Este o mare satisfacţie pentru cei care au creat şi susţinut proiectul EcoChampions să constate că există cel puţin 200 de tineri în Constanţa zilei de azi care cred că implicarea e vitală şi că ei au forţa de a schimba în bine mediul în care trăiesc", declarat Cosmina Marin, coordonator comunicare & PR din partea Grupului CEZ.

În perioada 16-22 aprilie, 46 de elevi (4 din fiecare şcoală, 6 din şcolile clasate pe primele trei locuri în competiţia săptămânală de activităţi practice) vor participa gratuit la o tabără educaţională şi recreativă timp de o săptămână, organizată la Sibiu de partenerii proiectului EcoChampions.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii