Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O noapte furtunoasă" în comunitatea de romi IAS din Mangalia

ro

23 Aug, 2011 18:47 1134 Marime text

p1170558.jpgPentru că evenimentele culturale nu ajung aproape niciodată în comunitățile defavorizate, KCMC și Primăria Municipiului Mangalia s-au gândit să-i bucure pe locuitorii romi ai cartierului IAS din Mangalia, aducând la ei acasă spectacolul "O noapte furtunoasă" în limba romani realizat de Asociația Amphitheatrrom.

Spectacolul a avut loc joi, 18 august și a fost vizionat de 200 de romi de toate vârstele care timp de aproape două ore au stat cu ochii ațintiți către scenă, bucurându-se de fiecare act în parte. Deși în aceeași seară s-au jucat două meciuri importante de fotbal, mulți dintre locuitorii comunitătii nu au vrut să rateze șansa de a vedea Caragiale jucat în limba romani.

p1170615.jpgSpectacolul a fost primit cu maxim de entuziasm și aplauze - un semnal care indică nevoia acestor oameni de a avea acces mai des la evenimente culturale de acest fel.

În comunitatea IAS trăiesc în jur de 120 de familii de romi. În general, aceștia nu au un loc de muncă stabil, ci lucrează cu ziua - cel mai adesea femeile în bucătăriile restaurantelor, iar bărbații pe șantier.

p1170684.jpgSpectacolul "O noapte furtunoasă" sau „Jekh răt lisăme" este primul spectacol de teatru din România în care se vorbește integral în limba romani, pus în scenă de 5 actori profesioniști care își asumă fără rezerve apartenența la etnia romă si un actor român care a învățat limba romani pentru a-și juca rolul. Piesa este supratitrată în limba română.

Îmbinând elemente specifice culturii romani, pe fondul unei muzici lăutărești de calitate, spectacolul ne introduce în lumea de dincolo de lume și de timp, veșnica mahala de la periferia Bucureștilor. Aici poți cunoaște o fărâmă din sufletul celui care, deși se află atât de aproape de noi, este încă atât de necunoscut; acest alter ego care este romul.

În distribuție: Marcel Costea (Jupân' Dumitrache), Zita Moldovan (Veta), Sorin Aurel Sandu (Chiriac & Ziţa), Pavel Bârsan (Nae Ipingescu), Mădălin Mandin (Ricã Venturiano), Dragoș Dumitru (Spiridon).

Regia: Rudy Moca și Sorin Aurel Sandu.

Scenografia: Rudy Moca

Traducerea și adaptarea textului în limba romani: Sorin Aurel Sandu

"Romano Cher - Casa Romilor" este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 (56327) - "Investește în oameni". Proiectul are ca obiectiv principal readucerea meseriaşul tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii