Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Made in Aristoteles Workshop Gutuiul japonez al unui regizor român merge la Amsterdam

ro

19 Oct, 2012 23:07 1207 Marime text

 

19 octombrie 2012, București

"Dear Mara Trifu,

În numele directorului festivalului, am plăcerea de a vă informa că filmul dvs, Gutuiul japonez, a fost selectat pentru a 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), secţiunea "Reflecting Images: Panorama", care va avea loc în perioada 14-25 noiembrie 2012."

Am citat din mail-ul pe care regizoarea româncă Mara Trifu l-a primit zilele trecute de la organizatorii festivalului sus-numit. Filmul despre care se face vorbire în scrisoare reprezintă proiectul pe care regizoarea l-a realizat anul trecut în cadrul atelierului de film documentar Aristoteles Workshop, organizat de Dan Nuțu, ediţia a șasea, în perioada iulie - august 2011 în localitatea Vama, judeţul Suceava. Secţiunea "Reflecting Images: Panorama", în cadrul căreia va rula Gutuiul japonez, selectează documentare despre probleme sociale puternice, de actualitate.

Pe scurt despre documentarul Gutuiul japonez

Gutuiul japonez este proiectul ei produs la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, ediţia din 2011. Filmul are 21 de minute şi este portretul unei nonagenare, doamna Clotida[1] Grosu, la prima vedere o femeie obişnuită din judeţul Suceava, care acum îşi retrăieşte intens şi cu o sinceritate debordantă amintirile în faţa camerei.

Dan Nuțu, producătorul filmului, despre Gutuiul japonez: "După o anumită vârstă și să-ți amintești ce-ai mâncat ieri e greu. La 90 de ani chiar nu mai are vreo importantă. În virtutea inerției, stai, aștepți și te minuni de lucruri mici, o floare,o pisică, o roșie, o cupă de cristal... ca-ntr-un prezent perfect continuu. Un portret lucid și tandru, alefemerelor momente care ne construiesc viața de zi cu zi. Indiferent de vârstă."

Filmările au fost realizate chiar în casa doamnei Grosu din Cîmpulung Moldovenesc, printre obiectele şi mai ales printre cărţile sale, care împreună devin adevărate personaje de film.

De menţionat că filmul Marei Trifu nu este la prima nominalizare. Anul acesta, Gutuiul japonez a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj și a cîştigat trofeul Festivalului Internaţional Timishort 2012.

Regizorul Mara Trifu

Mara Trifu este o tînără regizoare (27 de ani) din Cluj, care în anul 2011 a fost unul dintre absolvenţii UNATC[2] participanţi la Aristoteles Workshop, ediţia a șasea, ţinut în localitatea Vama, judeţul Suceava. Cu această ocazie a realizat filmul menţionat mai devreme.

Mara Trifu a absolvit liceul de arte plastice din Cluj, a fost studentă la facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, asistent de producţie la Saga Film, apoi producător la Realitatea TV. De curînd a terminat UNATC, secţia Regie de Film şi se pregăteşte să plece la un masterat în afara ţării.

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW), ediția a șaptea, este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Anul acesta, AW ediţia a şasea a avut loc la Vama, în judeţul Suceava, unde opt participanţi din România au lucrat timp de o lună (20 august - 23 septembrie) alături de cinci colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia.

În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. A șaptea ediție a workshopului intensiv, produs de Dan Nuțu, a avut loc la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina, la Casa Călin.

Alte observaţii

A 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cea de anul acesta, va fi deschisă cu proiecţia Wrong Time Wrong Place, al lui John Appel. De reţinut că John Appel a fost profesor consultant la Aristoteles Workshop din România în anii trecuţi şi probabil că va reveni la anul. Filmul său din deschiderea IDFA tratează evenimentele tragice care au zguduit Oslo în iulie 2011, respectiv victimele atacului de pe insula Utoya.

Referinţe online:

Pagina de Facebook a Aristoteles Workshophttp://www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation

Site oficial Aristoteles Workshop

Site-ul oficial al Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam

Gutuiul japonez menţionat pe site-ul festivalului


Daniel Goace:

am adaugat asta din sinopsis-ul ei. sigur e clotida?

Daniel Goace:

clotide?

Daniel Goace:

de verificat

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii