Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:12 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiționale din Delta Dunării

ro

13 Oct, 2012 00:37 760 Marime text

Asociația "Ivan Patzaichin Mila 23" și Catedra de Sociologie a SNSPA București au prezentat în fața unui numeros public, în 11 octombrie a.c., la Clubul Țăranului din Bucureşti, rezultatele proiectului cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, "La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării". Au prezentat prof. Vintilă Mihăilescu, șeful echipei de cercetare, din partea Catedrei de Sociologie a SNSPA, Ivan Patzaichin, Teodor Frolu din partea Asociației "Ivan Patzaichin-Mila 23".

În cuvintele lui Vintilă Mihăilescu „Cititul în farfurii este mult mai mult decât atât, este un adevărat glob de cristal al antropologului, care întrezăreşte în el o întreagă societate, cu dinamica şi hibridizările sale permanente".

Așa cum s-a propus, proiectul a documentat și patrimonializat, cu instrumentele și cunoașterea de tip antropologic, cunoașterea gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării, în trei localități (Crișan-Mila 23, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe) pe baza unei cercetări de specialitate în perioada iunie-octombrie 2012. Echipa de cercetători a fost condusă de prof. Vintilă Mihăilescu, asistat de Bogdan Iancu și Monica Stroe. Activitatea în teren a surprins practicileculinare tradiționale, rețetele, ingredientele specifice, instrumentarul de preparare a hranei, formele de cunoaștere și apreciere a gustului, sezonalitatea hranei și continuumul dintre alimentația domestică și publică, festivă și cotidiană dar și rolul comunitar al hranei.

Din cele 15 proiecte selectate spre finanțare de AFCN la categoria "Patrimoniu imaterial" în 2012, "La masă cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării" a ocupat locul II, fiind declarat câștigător cu 94,67 de puncte, obținând o finanțare publică de 59.616 RON, la concursul pentru proiecte culturale organizat în ultima lună a anului trecut. Bugetul total al proiectului a fost de 66.240 RON, restul finanțării fiind asigurat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse proprii. Activitățile proiectului s-au concretizat într-un ghid de cercetare, publicația „La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării", un atelier etnografic online (http://deltagastronomia.wordpress.com), o expoziție de etnografie vizuală.

Contact: Tiberiu Cazacioc, director de proiect, tel. 0742111119

Ti-a placut articolul?

Comentarii