Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutul Cultural Român promovează limba română cu ocazia Zilei Europene a Limbilor

ro

27 Sep, 2012 01:40 987 Marime text

Institutul Cultural Român marchează și anul acesta Ziua Europeană a Limbilor printr-o serie de evenimente spectaculoase realizate în parteneriat cu institutele culturale străine membre ale rețelei EUNIC - European Union National Institutes for Culture. Ziua Europeană a Limbilor adună anual, pe 26 septembrie, milioane de oameni în 45 de ţări. Inițiat în 2001, proiectul își propune cultivarea diversității culturale şi lingvistice în Europa, precum și încurajarea învăţării limbilor străine de către toţi cetățenii europeni.

În București, sâmbătă, 29 septembrie 2012, între orele 12.00-18.00, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Elisabeta nr.38) va avea loc o nouă ediție a Zilei Europene a Limbilor, eveniment sub egida EUNIC organizat de Institutul Cultural Român, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso", British Council, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles și Centrul Cultural al Republicii Ungare - Institutul Balassi. Sunt programate lecţii interactive în mai multe limbi, spectacole, cursuri de gastronomie, dansuri, jocuri, karaoke și multe alte surprize pentru un public cât mai divers.

Tot în această săptămână, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită și de Institutele Culturale Românești din străinătate.

Institutul Cultural Român de la Praga promovează limba şi cultura română în cadrul Zilei Europene a Limbilor la Praga, în Cehia, şi la Bratislava, în Slovacia. Participant în fiecare an la acest eveniment organizat de reţeaua EUNIC Cehia şi Slovacia, ICR Praga a pregătit pentru publicul fidel un program atractiv şi divers organizat în Galeria ICR Praga și în Cinematograful Mladosť din Bratislava: jocuri lingvistice, curs demonstrativ de introducere în limba română, sesiuni de conversaţie, proiecţii de scurtmetraje. Evenimentele au loc miercuri, 26 septembrie 2012.

Tot miercuri, 26 septembrie 2012, Institutul Cultural Român de la Budapesta invită publicul ungar la o nouă ediţie a „European Languages Cocktail Bar" pentru o degustare de cocktailuri non-alcoolice şi provocarea de a învăţa cât mai multe expresii în limbi străine. Participanții vor putea descoperi sau exersa limba română prin jocuri interactive şi conversaţie. Evenimentul este organizat la Clubul Akvárium de clusterul EUNIC-Ungaria. Tinerii sunt aşteptaţi cu paşapoarte lingvistice dar şi cu zeci de premii.

În Spania, sub coordonarea și la inițiativa Institutului Cultural Român de la Madrid, EUNIC Spania organizează evenimentul „Porţi deschise culturilor europene. Ziua Europeană a Limbilor". Joi, 27 septembrie 2012, institutele culturale europene din Madrid își deschid porțile pentru a oferi publicului un maraton cultural şi lingvistic dedicat zilei limbilor europene. Prin intermediul a peste 40 de activități și evenimente propuse, proiectul urmărește să stârnească interesul publicului spaniol pentru studiul limbilor străine și să ofere acestuia șansa de a descoperi și de a intra în contact cu culturile diverselor țări participante. În program: film, muzică, teatru, poezie, gastronomie, artă, BookCrossing, vizite cu ghid, cursuri de limbi străine, inclusiv realizarea și transmiterea în direct a unui program al postului de televiziune ARTE. Institutul Cultural Român de la Madrid deține în prezent președinția clusterului EUNIC Spania.

Institutul Cultural Român de la Lisabona promovează, de asemenea, limba română în Portugalia printr-o serie de evenimente. Joi, 27 septembrie 2012, la sediul Sociedade Histórica da Independência de Portugal va avea loc o nouă sesiune a proiectului SHOPLANG 2.0 - The Shopping Language Games. Învățarea limbilor română, poloneză și slovenă este promovată prin jocuri, activități practice și proiecții de filme. Totodată, continuând tradiția, filiala portugheză a ICR organizează, alături de celelalte institute culturale membre ale EUNIC Portugalia, Ziua Europeană a Limbilor. Sâmbătă, 29 septembrie 2012, la sediul Institutului Camões din Lisabona sunt programate mini-cursuri gratuite de limbi străine, jocuri şi poveşti, proiecţii de scurtmetraje, degustări de specialități culinare, concurs de fotografie cu imagini din ţările participante.

Institutul Cultural Român de la Varşovia participă pentru al treilea an consecutiv la celebrarea Zilei Europene a Limbilor, eveniment organizat de EUNIC Varşovia în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Polonia, Departamentul de Educaţie al Primăriei Varşoviei, Universitatea din Varşovia şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Sistemului de Educaţie. În cadrul Zilei Europene a Limbilor, ICR Varşovia organizează cursuri demonstrative de limba română pentru începători, la Universitatea din Varşovia (25 septembrie 2012) şi la Biblioteca publică din cartierul Praga (27 septembrie 2012).

Sâmbătă, 29 septembrie 2012, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" Istanbul, alături de institutele culturale și misiunile culturale din Istanbul, reprezentând 12 limbi, celebrează Ziua Europeană a Limbilor la Sismanoglio Megaro-Consulatul General al Greciei prin jocuri lingvistice vesele, o „vânătoare de comori" în cartierul istoric Pera, dansuri contemporane și tradiționale.

Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită și în Liban. Luni, 15 octombrie 2012, institutele culturale europene membre ale EUNIC în Liban, în colaborare cu ASSABIL (Asociaţia Prietenilor Bibliotecilor Publice), vor organiza activităţi educaţionale şi jocuri pentru elevi la Biblioteca Publică Municipală din Geitawi, în Beirut. Programul se va concentra pe diversitatea lingvistică şi culturală a Europei. Cu această ocazie, tinerii libanezi vor avea prilejul de a participa la cursuri elementare de limba română. Evenimentul va include, de asemenea, filme şi jocuri interactive, toate centrate pe tema multilingvismului.

Accesul la evenimente este liber.

Mai multe detalii pe site-urile www.icr.ro și www.eunic-online.eu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii