Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul presedinte al Statelor Unite Reagan a spus o data"Unii oameni isi petrec intreaga viata intrebandu-se daca au schimbat ceva. Aceasta nu se aplica Puscasilor marini."

ro

26 Jun, 2010 19:36 1084 Marime text
20100624-m-4597f-001.jpgCred ca este adevarat ca cei care isi servesc tara sunt factori de schimbare. Cooperarea si pregatirea demonstrate de Forta Rotationala de la Marea Neagra constituie tipul de angajament prin care se vor construi prietenii si parteneriate necesare pentru mentinerea pacii si securitatii internationale.

Inca din 2001, Corpul de Puscasi Marini, in calitate de forta gata de actiune a Statelor Unite, a fost angajata activ in operatiuni in intreaga lume. In acest timp mai multe natiuni s-au ridicat sa sustina aceste eforturi. Romania si Ucraina s-au facut remarcate in Operatiunile Internationale de Contingenta contribuind la securitatea globala in timpul operatiunilor din diferite zone ca: Liberia si Afganistan. Acum, cand Corpul de Puscasi Marini s-a retras complet din Irak, Comandantul Corpului de Puscasi Marini, Generalul Conway, a indicat intoarcerea la inceputurile noastre expeditionare. Viziunea domniei sale include crearea Fortei Expeditionare pentru Cooperarea in domeniul Securitatii ce se concentreaza asupra construirii legaturilor si cresterea interoperabilitatii cu partenerii si natiunile aliate. Tinand cont de aceasta, Fortele de Puscasi Marini din Europa au creat Black Sea Rotational Force 10 ca dovada a conceptului de Forta Expeditionara pentru Cooperarea in domeniul Securitatii.

Pe durata acestei rotatii inaugurale a BLACK SEA ROTATIONAL FORCE, aceasta a creat parteneriate cu 11 natiuni, a organizat este 25 evenimente indeplinind peste 40 % din activitatile de cooperare in domeniul securitatii conduse de Fortele Puscasilor Marini din Europa in 2010. Putem deci sa afirmam ca misiunea a fost indeplinita. Mai importante decat rezultatele cantitative, Puscasii Marini ai BLACK SEA ROTATIONAL FORCE au fost capabili sa creeze prietenii durabile si legaturi cu parteneri care vor dainui pe viitor. Puscasi Marini, ati facut o treaba foarte buna.

Ma adresez gazdelor noastre romane si partenerilor ucrainieni: am incredere ca pregatirea efectuata pe durata operatiunilor de mentinere a pacii, familiarizarile ce au avut loc in timpul schimburilor militare, proiectele de relationare cu comunitatea finalizate impreuna si ideile impartasite pe durata simpozioanelor au constituit un efort care a meritat. Soldatii si Puscasii vostri Marini s-au descurcat excelent in fiecare etapa a evenimentelor din aceasta vara si si-au sporit abilitatile si capacitatile. Sper ca prieteniile create in timpul activitatilor din aceasta vara sa constituie o legatura durabila care va consolida legaturile dintre natiunile noastre si va pune bazele evenimentelor viitoare care consolideaza securitatea si prieteniile noastre.

Astfel de evenimente constituie oportunitati deosebite pentru Puscasii Marini de a lucra cu ceilalti. Personalul meu lucreaza deja impreuna cu personalul dumneavoastra pentru a coordona evenimentele anului viitor care se vor extinde atat in dimensiune cat si in durata . Aceste evenimente includ instructii privind operatiunile de mentinere a pacii, contrainsurgenta, familiarizari intre militari, simpozioane, evenimente aviatice bilaterale, precum si organizarea de exercitii tip "instruieste-l pe instructor" academii de subofiteri si extinderea proiectelor de legaturi cu comunitatea.

Este usor pentru mine sa inteleg importanta pe viitor a Black Sea Rotational Force pentru Corpurile de Puscasi Marini. Sper ca este evident si pentru dumneavostra ca aceste oportunitati de a colabora cu Puscasii Marini americani confera o intelegere considerabila a modului nostru de lucru. Lectiile pe care Puscasii nostri Marini le-au invatat de la Puscasii Marini si soldatii dumneavostra sunt extrem de valoroase. Le vom include in viitoarele noastre actiuni.

Ii multumesc poporului roman pentru gazduirea si sustinerea acestor activitati. Fara cooperarea dumneavoastra in asigurarea serviciului de evacuare medicala aeriana, asigurarea securitatii pe durata evenimentelor, si folosirea aerodromului MK ca baza de lucru, nimic din tot ceea ce am fi avut nevoie nu ar fi putut fi realizat. As dori de asemenea sa multumesc prietenilor nostri ucrainieni pentru eforturile hotarate de a veni aici si pentru executarea cu succes a tuturor obiectivelor de pregatire. Cooperarea in domeniul securitatii este o activitate importanta pentru noi toti. Black Sea Rotational Force, ca si Forta Expeditionara pentru Cooperarea in domeniul Securitatii a contribuit la furnizarea unui forte de cooperare bine instruita in mod eficient. Acesta a fost un succes rasunator si suntem nerabdatori sa colaboram pentru rotatii si angajamente viitoare. Sunt mandru sa lucrez si sa depun eforturi continue alaturi de voi toti pentru a aduce o contributie semnificativa.

Remarks by Lt. Col. Tom Gordon, Commander, Black Sea Rotational Force

Buna ziua, si bine ati venit la ceremonia de inchidere a Exercitiului Black Sea Rotational Force -10. Inainte de a prezenta distinsii nostri vizitatori, as dori sa pastram un moment de reculegere in memoria Plutonierului Adjutant Petre Onofre. Gandurile si rugaciunile noastre sunt indreptate catre familia lui.

As vrea sa multumesc poporului roman, atat de bine reprezentat de catre Puscasii Marini, soldati, marinari si aviatori pentru ospitalitatea lor extraordinara. Inca de la sosirea noastra de acum doua luni, Puscasii Marini impreuna cu mine ne-am simtit bine primiti si ni s-a acordat prilejul de a ne bucura de bogata cultura a Romaniei, in timp ce indeplineam o misiune de importanta majora. Unul dintre sergentii mei a exprimat acest lucru cel mai bine in timp ce conducea exercitiul - a spus ca pe timpul antrenamentului s-a simtit ca parte dintr-un tablou. Am invatat repede cum sa nu ne lasam amagiti de frumusetea peisajului - militarii romani si americani au venit sa se instruiasca, si s-au instruit riguros. Exemplul dat de catre Puscasii marini si militarii nostri in timpul antrenamentului comun cu soldatii ucrainieni si macedoneni ofera un model puternic si durabil al puterii collective si angajamentului pentru securitatea regiunilor de la Marea Neagra si Caucaz. Ca si comandant a doua companii in Afganistan la ora actuala, am incredere sa am romani, macedoneni si ucrainieni alaturi.

In calitate de Forta Expeditionara pentru Cooperarea in domeniul securitatii adaptabila si ajustabila, Forta Rotationala de la Marea Neagra s-a dovedit a fi potrivita in atingerea obiectivelor Comandamentului European pentru cooperarea in domeniul securitatii teatrului intr-o zona a lumii cu o semnificatie strategica. Ca si Forta Expeditionara maritima, terestra si aeriana, am putut sa ne angajam simultan si sa ne instruim cu Fortele Romane aeriene, terestre, navale si fortele speciale. Am condus 3 exercitii in camp, a cate doua saptamani, in Poligonul Babadag, impreuna cu fortele terestre si Puscasi Marini din Romania, cat si cu militari din Ucraina si Macedonia. Accentul a fost pus pe operatiuni de mentinere a pacii, folosind standardele NATO si procedurile standard de operare ale Natiunilor Unite. De la zona de dizlocare inaintata am reusit sa efectuam peste 25 evenimente in 12 tari de-a lungul regiunilor Marii Negre, Caucaz si Balcani. Am cooperat cu romanii pentru a gazdui simpozioane pe teme civile, militare si contrainformatii. Asistate in mod eficient de catre ofiterii nostri din cadrul zonei de responsabilitate, aceste simpozioane au constituit un prilej nemaipomenit nu doar de a discuta deschis dar si a invata de la partenerii nostri. Detasamentul nostru KC-130, in stransa colaborare cu Fortele Aeriene Romane, si Fortele Speciale au certificat peste 400 de parasutisti romani pentru a sari din aeronavele militare ale Statelor Unite. Totusi, cele mai importante au fost angajamentul si ospitalitatea Romaniei, prin care aceasta instructie multilaterala a fost posibila.

In timpul relativ scurt pe care l-am avut aici, Puscasii marini si marinarii mei au incercat sa ofere ceva in schimb. Am intreprins trei proiecte de actiuni comunitare ce au inclus reparatii in cateva case de copii din zona cat si donatii de haine si jucarii din Statele Unite. Aceste proiecte, desi mici, sunt exemple ale hotararii de a intari nu numai relatiile intre militari ci si de a construi o legatura cu comunitatea locala.

Desi aceasta este ceremonia de inchidere, lucrarea noastra aici nu s-a terminat. In timp exercitiul se transfera in Bulgaria si Ucraina, pentru Sea Breeze, unii dintre Puscasii mei marini vor continua angajamentul in Romania, incheiand cu un simpozion final pe teme de logistica si iar noi vom continua sa ne pregatim impreuna cu fratii nostri puscasi marini. Ca si Puscasi marini nu sunt renumiti prin discretie. Numele insusi al BSRF indica hotararea de a continua eforturile noastre in aceasta zona. Prezenta fortei rotationale a Puscasilor Marini americani va creste semnificativ nivelul de cooperare intre militarii nostri. Prin extinderea oportunitatilor de instructie, securitatea noastra va creste prin imbunatatirea interoperabilitatii.

Forta Rotationala de la Marea Neagra reprezinta un parteneriat de care sunt mandru sa spun ca s-a transformat intr-o prietenie.

Va multumesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii