Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Tanarului Dansator, Mangalia, 26-29 august 2010, la final

ro

30 Aug, 2010 21:02 5802 Marime text
balet_1.jpgARBATOARE A SUFLETULUI Sublimul in arta", arta baletului la Mangalia

Duminica, 29 august s-a incheiat la Casa de Cultura a municipiului Mangalia, cea de a III-a editie a Festivalului Tanarului Dansator, Concurs International de Balet - Romania 2010. Concursul s-a bucurat de atentia unui public numeros, doritor de arta adevarata. Seara de seara, concurentii au fost aplaudati la scena deschisa de numerosul public care a ocupat toate locurile din sala.

Au participat 20 de concurenti, din Romania si Republica Moldova. Juriul format din personalitati de marca ale scenei si pedagociei, baletului mondial, maestrul Marin TURCU din Slovenia, prim-balerina Rodica MURGU, de la Timisoara, prof. Carmen CHILEA, din Constanta, maestrul Eugeniu GIRNET, din Chisinau, Rep. Moldova, prim-balerinul Ilie FILIP, au deliberat indelung, pentru desemnarea castigatorilor.

balet_2.jpgLa categoria preparatorie 12-14 ani, locul I fete a fost castigat de Diana Ioana GAL, de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti, urmata indeaproape de Monica Beschea CHIRIAC, de la Colegiul National de Arta "Octav Bancila" din Iasi si Bianca Antoanela GOLOGAN, de la Colegiul National de Arte, "Regina Maria" din Constanta, locul al treilea fiind ocupat de Anca Carina VASILE, de la Colegiul National de Arte, "Regina Maria" din Constanta.

La categoria preprofesional 15-18 ani, locul I a fost ocupa de Adina Daniela MANDA de la Colegiul National de Arte, "Regina Maria" din Constanta, pe locul II Raluca DRAGOMIR, de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", din Bucuresti si Patricia Madalina ILIA, de la Colegiul National de Arte, "Ion Vidu" din Timisoara, locul III a fost castigat de Georgiana ILIE, de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", din Bucuresti. La baieti, locul I a fost castigat de Cristian Mihai PREDA de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", din Bucuresti, pe locul al doilea clasandu-se Ionut Bogdan RADACINA, de la Colegiul National de Arte, "Ion Vidu" din Timisoara.

La categoria seniori, locul I a fost castigat de Constantin TCACI, din Rep. Moldova.

In gala ne-am bucurat de prezenta unui public numeros, sosit din toata tara. La invitatia organizatorilor au raspuns tinerii Alexandra BERTEA si Tudor MOLDOVEANU, care in aplauzele furtunoase ale celor prezenti, au interpretat mirific Pas de deux-ul din actul al II-lea al Baletului Giselle. A fost un adevarat regal de ceea ce noi toti numim "Sublimul in Arta", arta baletui.

Arta baletului pentru toleranţă şi prietenie Scutul artei împotriva consumului de droguri. Prin arta baletului, pentru o Europa curată. Pentru cateva zile municipiul Mangalia a devenit capitala dansului clasic. Concursul International de balet Romania 2010 si turneul de spectacole ce vor urma, sunt organizate sub egida Direcţiei Generale Educaţie şi Cultură a Uniunii Europene, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP)

Acest eveniment de arta adevarata a putut avea loc numai datorita sprijinului deosebit la primariei Mangalia si al domnului primarului Mihai Claudiu Tusac.

Organizatori: Asociatia Culturala Daria'S, Manifest Events.

„Acest concurs internaţional lansează viitori balerini de succes. Speram ca vom avea privilegiul de a-i revedea mai târziu pe marile scene ale lumii. Mulţumim maeştrilor balerini şi coregrafi care au făcut efortul de a se deplasa la Mangalia pentru a face parte din juriul acestui concurs si le mulţumim pentru modul în care, după o carieră strălucită se dedica în continuare pentru descoperirea şi cultivarea tinerelor talente, pentru pregătirea celor care trebuie să continue tradiţia şcolii române de balet în lume" - a declarat primarul Municipiului Mangalia Mihai Claudiu Tusac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii