Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Faptele din Vama Siret erau cunoscute şi tolerate de autoritǎţi

ro

03 Feb, 2011 17:38 900 Marime text
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a sesizat faptele domnului Sorin Blejnar, preşedintele ANAF de posibilǎ implicare în protejarea societǎţilor comerciale suspectate de evaziune, precum şi în legǎturǎ cu favorizarea sǎvârşirii unor fapte ilegale la Biroul Vamal Siret. Amintim în acest sens faptul cǎ, în anul 2010, liderul nostru de sindicat Ioan Tudor a fost schimbat din funcţia de şef al Biroului Vamal Siret, în ziua în care a avut douǎ capturi de ţigǎri, iar dupǎ alte trei zile, a fost mutat la peste 60 km de locul de muncǎ, fiind numitǎ o altǎ persoanǎ în funcţia pe care acesta o deţinea. Întrucât, mǎsura a fost nelegalǎ, instanţa de judecatǎ i-a dat câştig de cauzǎ membrului nostru, drept pentru care, în acest moment, la Biroul Vamal Siret sunt doi şefi de vamǎ, unul cu puteri depline şi unul "observator".

"Pro Lex" a criticat practica autoritǎţii vamale de a muta (detaşa) vameşi de la alte structuri vamale pentru a forma o echipǎ omogenǎ agreatǎ de anumiţi şefi de vamǎ.

Menţionǎm cǎ persoanele reţinute pentru contrabandǎ cu ocazia evenimentului mai sus menţionat, au fost puse în libertate, întrucât, din informaţiile pe care le deţinem, valoarea în vamǎ a ţigǎrilor a fost mult diminuatǎ de autoritatea vamalǎ pentru a schimba încadrarea juridicǎ.

"Pro Lex" solicitǎ public ca acţiunile de cercetare penalǎ sǎ meargǎ pânǎ la adevǎraţii beneficiari.

Într-un alt caz de evaziune fiscalǎ prin care statul a fost prejudiciat cu aproximativ 5 milioane de euro prin neplata accizelor la produsele petroliere de cǎtre Petrom S.A. domnul Sorin Blejnar a intervenit public, criticând angajaţii vǎmii care au mers în control, dispunând chiar destituirea acestora din funcţie. În luna ianuarie 2011, instanţa de judecatǎ a respins definitiv şi irevocabil contestaţiile Petrom S.A. constatând, astfel, legalitatea proceselor-verbale de constatare.

"Pro Lex" a solicitat Ministerului Finanţelor Publice extinderea controlului la Petrom S.A. şi pe alte perioade de timp, cunoscând fiind faptul cǎ sumele cu care a fost prejudiciat statul sunt mult mai mari.

Dacǎ în urmǎ cu câţiva ani, vameşii care constatau mǎrfuri de contrabandǎ sau fapte de evaziune fiscalǎ erau recompensaţi, în ultimii ani, cei care îşi fac datoria sunt îndepǎrtaţi din acele locuri de muncǎ sau chiar destituiţi.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii