Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul domnului Traian Băsescu susţinut în cadrul mitingului de la Cluj-Napoca

ro

14 Jul, 2012 19:52 934 Marime text

Domnul Traian Băsescu a participat sâmbătă, 14 iulie 2012, la Cluj-Napoca, la un miting, prilej cu care a susţinut următorul discurs:

‟Bine v-am găsit! Bine v-am găsit, ardeleni! Nu am crezut că la vârsta mea o să trebuiască să mai dau o bătalie politică. Dar USL a vrut să o mai dau. Eu cred că au greşit. Vor pierde încă odată. Ei nu au înţeles un lucru, nu au înţeles că eu nu lupt pentru un om, lupta mea este pentru o ţară. Eu nu lupt pentru un scaun, eu lupt pentru români. Eu nu lupt pentru interes de grup, eu lupt pentru valorile europene. De opt ani de când sunt preşedintele românilor, cu migală, cu atenţie, cu sprijin am construit uşor, uşor prestigiul României în Uniunea Europeană, prestigiul României în NATO. Acestor oameni, lui Crin şi lui Ponta, le-a trebuit trei zile să distrugă credibilitatea României, zilele de 3, 4, 5 şi 6, patru zile din săptămâna neagră a României. Au decapitat statul, primele trei funcţii în stat, pentru un motiv pe care încă nu l-au declarat. Au nevoie să pună mâna pe justiţie. Obiectivul lor este să ocupe scaunul de la Cotroceni pentru că numai de acolo se numeşte Procurorul general, Procurorul-şef DNA, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar infractori din partidele lor îi vor din nou la butoanele justiţiei.

I-am văzut zilele acestea. S-au aruncat cu sălbăticie asupra statului de drept. Când au fost atenţionaţi de partenerii noştri de la Bruxelles s-au răţoit la ei crezând că sunt undeva pe malurile Dâmboviţei. Au greşit şi au greşit de ce? Pentru că toţi europenii au văzut că se ceartă cu Bruxellesul, se răţoiesc la importanţi oameni politici din Uniunea Europeană, dar nu au curaj să spună nici pâs în faţa lui Voiculescu. Oare de ce? Oare de ce le este mai frică de Voiculescu decât de legile şi bunele practici europene? Dintr-un motiv simplu: pentru că ei înşişi sunt rezultatul corupţilor. Şi unul, fie că-l cheamă Crin, şi altul, fie că-l chemă Victoraş, sunt puşi în fruntea partidelor ca nişte marionete care să-i apere pe cei care sunt gata de plecat la puşcărie.

Când s-a declanşat furtuna în politica românească? Prin coincidenţă au fost duşi în câteva zile la puşcărie fostul ministru al Agriculturii, Mureşan, Sorin Ovidiu Vântu, Iacubov, de la Jafo, dacă vă aduceţi aminte, şi capacul l-a pus încarcerarea lui Adrian Năstase. Atunci atunci au înţeles că dacă nu pun mâna pe justiţie vor ajunge în puşcărie. Nu toţi, pentru că nu toţi sunt oameni necinstiţi. Dar în Parlamentul România sunt 20 de oameni sub urmărire penală. Nu mai vorbim de clientela lor. Oamenii ăştia şi-au vândut ţara pentru a-i scăpa pe corupţi de lege. Am convingerea că românii nu vor accepta acest lucru şi chiar dacă au supărări pe preşedintele lor, pentru că au fost momente grele în perioada de criză, românii nu-şi vor da preşedintele pentru puşcăriabilii din USL.

Dragii mei, nu ştiu dacă aţi văzut reacţiile din ultimele zile ale celor doi: Ponta şi Crin. Au avut atitudini absolut neeuropene. Îi rog pe români să nu cadă în plasa naţionalismului. Uniunea Europeană este un loc al valorilor în care toţi ne simţim responsabili pentru cei de alături, în care toţi împărtăşim valorile democraţiei, în care toţi respectăm legea şi respectăm obiceiurile, cutumele Uniunii Europene. Ceea ce nu înţeleg aceşti oameni este că prin atitudinea lor izolează România. Procesul de izolare a început şi nu vă spun aici acest lucru ca să vă sperii. Izolarea România este declanşată şi, în scurt timp, riscăm să aflăm că nu mai putem deschide uşa nimănui în interiorul Uniunii Europene. De aceea, aseară am facut un apel la cei patru noi lideri: la Preşedintele interimar, la Primul-ministru, la Preşedinţii celor două Camere. Apelul meu a fost: «Primiţi-mă, vă rog să vă spun ce aveţi de făcut pentru a evita intrarea în izolare a României». Rspunsul lor a fost tăcerea. S-au dus la televizoare şi au continuat să împroaşte şi să mintă. Este, cred, un moment de cumpănă pentru noi toţi. Eu nu vreau să rămân preşedinte al românilor la masa verde. Asta merge la Liga lui Mitică. El scoate campioni la masa verde, la fotbal.

În politică, un preşedinte are nevoie de legitimitate. În politică un preşedinte are nevoie de legitimitate. De aceea, eu şi chem pe toţi românii indiferent ce opţiuni politice au, să vină pe 29 iulie la vot. Votul nu este despre Traian Băsescu sau despre Crin Antonescu şi Ponta. Votul este restauraţie sau mers înainte. Am convingerea că românii vor spune Nu pentru destituirea preşedintelui care garantează continuarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană. Sunt convins că veţi şti să spuneţi Nu abuzului. Veţi spune Nu abuzului, veţi spune Nu restauraţiei! Sub ochii dumneavoastră cei doi lideri şi-au condus partidele la o lovitură împotriva statului de drept. Decapitarea primului om în stat, a celui de-al doilea, a celui de-al treilea, a Avocatului Poporului vă arată că, odată rămaşi stabili la putere, mâine pot face abuzuri împotriva întregului popor, dacă ei nu s-au sfiit să facă aceste abuzuri împotriva primilor trei oameni în stat, iar acest lucru îl puteţi stopa numai dumneavoastră pe 29, spunând Nu destituirii preşedintelui legitim al ţării!

Am să vă spun şi un lucru care trebuie spus: mi se pare necinstit din partea politicienilor să creezi condiţiile ca un preşedinte care a parcurs opt ani de mandat şi ultimii trei ani de criză economică, să trebuiască să mai obţină 50% plus unu, aşa cum a obţinut când a câştigat alegerile. Ce om politic în lumea asta rezistă la vârf la peste 50% din voturile electoratului timp de opt ani? Dar foarte mulţi spun: «Nu ai nicio şansă». Eu spun: «Ca preşedinte, sunt responsabil să joc până în ultima clipa carte democraţiei». De aceea le-am cerut tuturor celor care mă susţin să nu mă pună în situaţia să rămân preşedinte prin nevalidarea referendumului. Un preşedinte legitim trebuie să rămână prin votul poporului lui. De aceea, vă rog, mergeţi la vot, apăraţi-vă sau nu preşedintele, spuneţi Da sau Nu restauraţiei.

Cred că aţi văzut reacţiile Uniunii Europene la ceea ce s-a întâmplat în România. Ceea ce s-a întâmplat în România este inacceptabil din punct de vedere al valorilor Uniunii Europene şi, totuşi, aceşti oameni au avut un interes fundamental. Suspendarea preşedintelui, dincolo de faptul că le-a dat accesul la justiţie, dincolo că a fost în condiţiile în care Curtea Constituţională nu a constatat nicio încălcare a Constituţiei de către preşedinte, ei au împins lucrurile la referendum. De ce le-au împins? Pentru că au nevoie să-şi legitimeze ticăloşia. Actul de violenţă din Parlament prin care au decapitat conducerea ţării, speră ei, va fi validat de poporul român prin votul din 29 iulie. Vreau să ştiţi că este cea mai ticăloasă atitudine pe care o poate avea un om politic, să facă un lucru rău, după care să încerce să se ascundă în spatele votului popular, sperând că trustul lui Voiculescu, trustul lui Vântu vor reuşi să-i prostească pe români. Vă asigur şi eu o spun de data asta dumneavoastră, poporului, vă asigur că şi-au greşit socoteala. Poporul se va dovedi mult mai inteligent decât oamenii politici.

Aceasta este şansa României. Vă rog să vă gândiţi, în condiţiile în care toată comunitatea europeană şi transatlantică au condamnat decapitarea instituţiilor statului din România, în aceste condiţii cum ar arăta România cu un popor care validează acest lucru? De aceea, convingerea mea este că românii nu vor putea fi aduşi să valideze o ticăloşie, nu vor putea fi aduşi să valideze abuzul constituţional, românii nu vor putea fi făcuţi astăzi, în 2012, să se comporte ca cetăţeni neeuropeni. Oricât i-am supărat eu în mandatul meu, oricât i-am supărat, între a fi supăraţi şi a fi plapumă pentru nişte infractori, sunt convins că românii vor spune: «Dragilor, aţi rămas fără plapumă». Aş încheia spunându-vă: nu votaţi pentru mine, votaţi cea mai bună soluţie pentru mersul înainte al României. Votaţi Nu pentru restauraţie, votaţi Nu pentru hoţi ajunşi să controleze instituţiile statului şi, până la urmă, votaţi Nu mersului înapoi. Aşa greu, cum am mers, am mers înainte. Am încredere în voi, în voi toţi, la fel cum am încredere în mine că sunt capabil să vă duc mai departe.

Ştiţi ceva? Nu-mi vine să plec, aş mai sta. Nu ştiu cum să vă transmit cât de important este referendumul din 29 iulie. Acolo ce au greşit oamenii politici este pus în faţa acestui popor. Oamenii politici au greşit şi sunt acum sancţionaţi. Aş vrea să vă spun acest lucru pe care eu îl simt şi aş vrea să vi-l transmit şi dumneavoastră. O majoritate din Parlament a făcut o ticăloşie ca să poată să apere hoţii. Reacţia aliaţilor noştri a fost extrem de dură din punct de vedere politic. Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt nişte oameni fără credibilitate la Bruxelles, şi nu numai. Dar pe 29 este prima dată când românii fac şi altceva decât să-şi aleagă reprezentanţii. Pe 29 iulie românii sunt profesorii care scot la tablă pe politicieni şi unul va lua 10, altul va lua notă de cădere la BAC. Sper ca cel care va lua nota de trecere să fiu eu. Voi românii, pe 29, aveţi ocazia să daţi cea mai tare lecţie clasei politice din România.

Ne-am gândit la ceva, că tot se apropie jocurile olimpice, ca de astăzi o flacără apropiată de cea olimpică să ardă până pe 29 iulie. Staţi că vă spun şi povestea ei. Ea se va numi Flacăra Democraţiei şi va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta. Dacă pe 29 iulie, noaptea, vom constata că românii au dat o lecţie lui Crin şi Victor, o vom menţine aprinsă. Dacă românii vor spune da restauraţiei, o vom stinge până la alegerile următoare. Dar eu vreau ca ea să ardă şi după 29 noaptea. Este Flacăra Democraţiei în România. Flacăra Democraţiei pleacă de la Cluj spre Bucureşti via Iaşi. O dau generaţiei următoare să o poarte, nu că aş fi prea bătrân, dar am şi altă treabă de făcut. Flacăra Democraţiei pleacă de la Cluj din capitala Ardealului. La revedere, ardeleni! La revedere, clujeni! La revedere!„

Divizia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii