Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:19 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaratia Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania cu privire la reteta electronica

ro

30 Jun, 2012 18:06 677 Marime text

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, reunite la Constanta, solicita modificarea Ordonantei privind prescriptia electronica, in sensul eliminarii obligativitatii ei intrucat nu exista conditii pentru introducerea ei.

Medicii nu sunt impotriva informatizarii si a prescriptiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt insa impotriva unor experimente care pot sa creeze grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale.

Consiliul National al CMR, analizand situatia prescriptiei electronice, are urmatoarele obiectiuni:

1. Dupa patru ani, SIUI inca nu este intregime functional, aparand dificultati in exercitarea profesiei de medic, in incalcarea drepturilor pacientului privind confidentialitatea datelor proprii si asigurarea sigurantei acestor date.

2. In aceste conditii, este dificil, fara experimentarea unor statii pilot, sa se introduca la nivelul intregii tari obligativitatea retetei electronice fara o pregatire corespunzatoare.

Desi de 4 ani am semnalat ca SIUI este nefunctional si creeaza probleme in exercitarea profesiei medicale, avand efecte negative asupra calitatii actului medical si a pacientilor, nu s-au luat masuri.

3. In conditiile in care veniturile cabinetelor si ale spitalelor s-au diminuat continuu, o noua cheltuiala impusa va fi in detrimentul pacientilor, de aceste fonduri putand beneficia pacientii prin cresterea calitatii serviciilor. Cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare.

4. Introducerea brutala a retetei electronice va avea ca efect cresterea birocratiei si a timpului de lucru a medicilor fara a fi retribuiti suplimentar. In loc ca actul medical sa fie simplificat, vor aparea problema in cascada, avand in vedere neconcordantele din sistemul SIUI.

5. Exista numeroase localitati sau zone, in care nu se poate realize legatura prin internet si medicii vor trebui, dup ace elibereaza reteta clasica, sa introduca datele in system in timpul lor liber.

6. Nu exista modalitati reale, practice de siguranta a datelor pacientilor. Suntem ingrijorati de faptul ca nu exista conditii de pastrare in siguranta a datelor medicale personale, pentru a nu mai aparea situatii in care a fost incalcata confidentialitatea pacientului. Incalcarea confidentialitatii datelor medicale este sanctionata atat de legea nr. 46/2003, cat si de Codul de Deontologie Medicala.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice.

Ti-a placut articolul?

Comentarii