Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa al Consiliului Unirii

ro

14 Jul, 2012 19:21 1116 Marime text

Joi, 12 iulie 2012, membrii prezenti la sedinta traditionala a Consiliului Unirii de la Chisinau au luat in dezbatere mai multe chestiuni, printre care: 1. Pregatirile Consiliului Unirii pentru Marsul de la Cahul, preconizat sa aiba loc duminica, 22 iulie, sprijinit de Platforma civica "Actiunea-2012". 2. Atitudinea fata de condamnarea, de catre Parlamentul R.Moldova, a crimelor comunismului si interzicerea simbolurilor comuniste. 3. Pozitia CU fata de vizita premierului roman Victor Ponta in Republica Moldova. 4. Pregatirea unui Mesaj de felicitare din partea membrilor Consiliului Unirii pentru Alexandru Mosanu, membru al CU, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele primului Parlament democratic, cu prilejul împlinirii unei frumoase vîrste in viata. 5. Depunerea - la Parlamentul, Guvernul si Presedintia Romaniei -, in numele Consiliului Unirii, din initiativa dlui Mircea Popescu, membru al CU, ex-presedinte al Consiliului Mondial Roman, a unor propuneri la legislatia electorala, care sa ia in consideratie numarul de cetateni romani din stinga Prutului si nevoia reprezentarii lor optime in Parlamentului Statului Roman. 6. Pregatirea unui spot care sa ii indemne pe romanii din R.Moldova sa ceara institutiilor statului sa fie trecuti romani in actele oficiale, in baza legislatiei modificate dupa victoria obtinuta la CEDO de Mihai Ciubotaru, membru al CU.

In discutiile despre situatia din Romania s-a pledat pentru respectarea principiilor statului de drept in deciziile si actiunile partidelor implicate in confruntarea politica. Consiliul Unirii include membri ai diferitelor partide si asociatiii de pe cele doua maluri ale Prutului si din comunitatile romanesti de peste hotare, cu diferite optiuni politice, de aceea va pastra o atitudine echidistanta fata de evolutiile din Romania si va discuta, dupa incheierea proceselor electorale, cu guvernarea ce va rezulta din acestea. Pina atunci, Consiliul Unirii va solicita drepturi adecvate pentru cetatenii romani din Republica Moldova si din diaspora romaneasca. Membrii CU au subliniat, in mod special, ca romanii din Basarabia nu sunt "diaspora", pentru ca locuiesc pe un teritoriu istoric romanesc si isi solicita drepturi de reprezentare corespunzatoare in institutia legislativa a Statului Roman.

Astfel, pornind de la chestiunile incluse pe ordinea de zi, s-a stabilit: 1. CU se va mobiliza pentru Marsul unionist de la Cahul, de la 22 iulie, formalitatile in fata autoritatilor fiind depuse de reprezentanti ai Forului Democrat al Romanilor si ai Partidului National Liberal. 2. CU va emite o declaratie legata de condamnarea crimelor comunismului si interzicerea simbolurilor comuniste. 3. CU va difuza o declaratie in legatura cu vizita premierului Victor Ponta la Chisinau. 4. CU va pregati un mesaj de felicitare dlui Alexandru Mosanu, personalitate marcanta in lupta de rezistenta romaneasca, avind si o contributie speciala la formarea Consiliului Unirii. 5. CU va expedia structurilor puterii Statului Roman propuneri la legislatia electorala si spera la o reactie adecvata din partea acestora. 6. Membri ai CU vor pregati un spot pentru propagarea dreptului de a fi trecut "roman" in actele oficiale, initiind, astfel, si pregatiriule pentru recensamintul ce va avea loc in Republica Moldova, in care romanii sa nu mai aiba frica de a se autoidentifica drept romani.

Serviciul de presa al CU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii