Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caravana Cinematografica la Constanta

ro

11 Apr, 2011 22:56 974 Marime text
poster_caravana-cinematogra.jpgCaravana Cinematografică constituie un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar şi a culturii şi civilizaţiei în timpul regimurilor comuniste prin intermediul cinematografiei. În acest sens, IICCMER (Institutul de Investigaţie a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc) îşi propune colaborarea cu licee prestigioase din diferite oraşe ale ţării în vederea unor proiecţii de filme, prezentate de către o persoană calificată din cadrul Institutului. Aceste vizionări vor include un film românesc şi un film străin care să reflecte o temă care ulterior va constitui obiect de dezbatere în cadrul unei mese rotunde între unul dintre profesorii de istorie ai liceului, reprezentantul IICCMER, invitaţii desemnaţi de Institut şi publicul constituit din elevii de liceu. Acest demers vine să asigure o mai bună înţelegere a ceea ce a reprezentat comunismul pentru secolul XX în cadrul fenomenului totalitar, a acelei părţi de istorie a României care a fost grav distorsionată ideologic prin intermediul propagandei cu schimbarea semnificaţiei evenimentelor.

Totodată acest proiect stimulează un recurs la memoria culturală prin evidenţiarea, în termenii lui Pierre Nora, a principalelor lieux de memoire care au jalonat fenomenul comunist.

Începând cu anul 2011, proiectul se va extinde şi la analiza celeilalte dimensiuni a fenomenului totalitar care a marcat istoria Europei în secolul XX, nazismul, şi în cadrul ei, a Holocaustului. În acest sens, o serie de filme ale unor regizori prestigioşi va constitui punctul de plecare pentru o dezbatere care ia în calcul mecanismul totalitar şi oferă posibilitatea de a reflecta asupra consecinţelor nazismului şi comunismului.

Caravana Cinematografică se constituie ca un complement al manualului de „Istorie a comunismului din România" şi urmăreşte edificarea spiritului civic, a reflexului etic şi evaluarea şi chestionarea cu instrumente moderne şi pe baza dialogului, a unei părţi din istoria Europei şi a României ca parte integrantă a spaţiului de cultură şi civilizaţie european. IICCMER va pune la dispoziţia liceului o serie de materiale şi instrumente de lucru, precum şi un set de filme care să poată fi vizionate ulterior.

În vederea realizării acestui proiect, IICCMER îşi propune colaborarea cu Centrul Cultural American, British Council, Institutul Francez, Ambasada Franţei, Institutul Polonez, Goethe-Institut, Centrul Ceh, Centrul Cultural Maghiar, Institutul Cultural Bulgar unde se va realiza o selecţie a filmelor raportată la istoria comunismului în Europa Centrală şi de Sud-Est, selecţie care va intra în baza de date a fiecărui liceu, dar şi a unei bibliografii şi a unei baze de date menite să faciliteze obţinerea unor informaţii suplimentare pentru elevii interesaţi.

O a doua sesiune a acestui proiect se va desfăşura anul acesta, 2011, în lunile martie, aprilie şi mai, pe parcursul a două zile, în următoarele oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Suceava, Constanţa, Sibiu. Acolo unde este posibil, va fi de faţă şi un reprezentat al unuia dintre institutele culturale amintite mai sus.

IICCMER va edita o serie de mape cu prezentarea celor două filme urmând a fi vizionate şi a regizorilor implicaţi, mape care vor sta la dispoziţia liceului care găzduieşte evenimentul.

Program Caravana Cinematografică

Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca, 8,9 martie 2011

California dreaming (nesfârşit) (2007), Cristian Nemescu

Prof. Dr. Ioana Both, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Katyn (2007), Andrzej Wajda

Cercetător Adrian Tudurachi, Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil-Puşcariu"

Colegiul Naţional din Iaşi/ Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă", 14, 15 martie 2011

Călătoria lui Gruber (2009), Radu Gabrea

Conf. Dr. Antonio Patras, Universitatea „Al. Ioan Cuza" din Iaşi

Valul (2008), Dennis Gansel

Lect.Dr. Doris Mironescu, Universitatea „Al. Ioan Cuza" din Iaşi

Colegiul Naţional „Dante Aligheri" din Bucureşti, 21, 23 martie 2011

Hârtia va fi albastră (2006), Radu Muntean

Florin Barbu, critic de film

Aleea Soarelui (1999), Leander Hauβmann

Prof.dr. Ioan Stanomir, Facultatea de Ştiinţe Politice, Bucureşti

Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Sibiu, 4, 5 aprilie 2011

A fost sau n-a fost (2006), Corneliu Porumboiu

Lect.dr. Dragoş Varga, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu

Invers ( 2009), Borys Lankosz

Lect. dr. Radu Vancu, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" Constanţa, 11,12 aprilie 2011

Cold Waves (2007), Alexandru Solomon

Conf.dr. Sergiu Miculescu, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius" Constanţa

„Good Bye Lenin!" (2003) de Wolfgang Becker

Lect.dr. Ileana Jitaru, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius" Constanţa

Colegiul Naţional „Petru Rareş" Suceava, 9,10 mai 2011

La revedere, copii (1987) Louis Malle

Lect. Drd. Roxana Patras, Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi

Casa întunecată (2009), Wojciech Smarzowski

Prof.dr. Mircea A. Diaconu, Universitatea „Ştefan cel Mare" din Suceava

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii