Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Educatia merita macar un 6 - Proteste in Timisoara

ro

07 Aug, 2013 20:07 1355 Marime text
Consiliul Județean al Elevilor Constanța împreună cu Consiliul Naţional al Elevilor susţine iniţiativa ANOSR, din data de miercuri, 7 august, la Timişoara, prin care studenţii vor trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subfinanţarea sistemului educaţional, care are un impact negativ asupra învăţământului preuniversitar.
 
În prezent, sistemul educațional preuniversitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, integrarea și formarea tinerilor pentru piața muncii, dar și asigurarea unor condiții și sevicii sociale favorabile, precum burse și alocații școlare și programe de consiliere și orientare în carieră. Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piața muncii și nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită renumerației profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunități în piața muncii.
 
Odată cu stabilirea unei viziuni pe termen lung asupra sistemului educațional, Consiliul Național al Elevilor consideră necesară o amplă analiză a acesteia din punct de vedere economic. Trebuie anticipate efectele și consecințele creșterii succesive a finanțării sistemului educațional, în condițiile economice actuale, în raport cu impactul pe care această investiție îl va avea asupra societății. În țările dezvoltate, finanțarea corespunzătoare a educației determină dezvoltarea gradului de pregătire a forței de muncă, creșterea angajabilității pe piața muncii, dezvoltarea competențelor tehnice si vocaționale, care să corespundă cerițelor pieţei economice și angajatorilor, respectiv dezvoltării unor noi tehnologii în diverse domenii. De asemenea, la nivel social, se înregistrează o investiție în cultură, perspective de dezvoltare personală și profesională, dar și o responsabilizare considerabilă a cetățenilor față de comunitate și legile care guvernează societatea.
 
Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.
               
Președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, prezent la Forumul Organizațiilor Studențești, va participa la acest protest.
 
Este foarte important să acționăm împreună pentru viitorul țării. În România, educația a fost mereu subfinanțată. Este inacceptabil ca elevii să vină cu bani de acasă pentru că statul nu își îndeplinește obligațiile constituționale. Din acest motiv, considerăm că educația merită măcar un 6 (% din PIB). Cu un procent de 3% din PIB pentru educație, putem spune că aceasta a rămas corigentă în România.” a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Alexandru Bajdechi.
 
Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa este structura reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, formată din 153 membri, fiecare îndeplinind rolul de reprezentant al elevilor la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Constanţa. Este o structură a Consiliului Naţional al Elevilor, constituit în baza ordinului de ministru nr. 4247/21.06.2010 şi are rol de partener, alături de Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa în cadrul procesului de învăţământ.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii