Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:54 13 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pirotehnicianul - profesionistul care nu are voie să greşească

ro

27 Feb, 2013 20:39 913 Marime text

„Nume predestinat pentru oameni curajoşi, cinstiţi şi neconformişti. Pirotehnicianul trebuie sa aibă ceva din curiozitatea copilului care încearcă să descopere de ce se învârte roata, ceva din mintea savantului care descoperă (după ani de căutări) că fulgerul poate produce lumină, ceva din puterea de concentrare a iluzionistului sau ceva din curajul... nebunului. Dacă veţi găsi un asemenea om, lăsaţi-l să se joace cu focul şi spuneţi-i, simplu: «PIROTEHNICIAN»."

(„Balada Pirotehnicianului", maior pirotehnist COSMEI CORNELIU )

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa are în structurile operative şi o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găseşte muniţie neexplodată intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi, ulterior, distrugerea explozivilor în spaţii special amenajate.

Echipa pirotehnică a ISU „Dobrogea" este formată din trei specialişti curajoşi, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală. Sunt un subofiţer pirotehnist plt. adj. Oancea Valentin , un maistru militar principal Horaţiu Viorel Constantin, cu funcţie de şef al echipei, şi cel care coordonează toate misiunile de asanare a teritoriului şi neutralizare a muniţiilor şi explozivilor neexplodate, dl. lt.col. Marius Sorin Creţu.

Misiunea principală a acestor salvatori profesionişti în pirotehnie este asanarea, pe teritoriul judeţului Constanţa, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul războaielor, din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de muniţii sau asanări ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instrucţie cu muniţie de război, care urmează a fi redate circuitului economic.

Pe parcursul anului 2012, echipa pirotehnică a executat 42 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată, o şedinţă de distrugere a muniţiei asanate şi 56 de activităţi de instruire a operatorilor de deşeuri metalice reciclabile, în vederea modului de primire şi manevrare a elementelor de muniţie.

Statistic, elementele de muniţie asanate, în 2012, se prezintă astfel:

- 30 de proiectile de calibre diferite;

- 1 lovitura de aruncător;

- 5 grenade de mână defensive şi ofensive;

- 11 cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie.

„Este meseria în care tot timpul ai de învăţat şi niciodată nu poţi avea pretenţia că ştii totul. Pirotehnia nu se pierde în negura vremurilor. Este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi, teoretic şi practic. O mică greşeală a pirotehnicianului are urmări grave. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar putea să explodeze provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la 500 - 1.000 metri", a declarat lt.col. Marius Sorin Creţu.

Sfaturi utile privind protecţia populaţiei la descoperirea muniţiei neexplodate

Se interzice:

 atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;

 lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

 introducerea muniţiilor în foc;

 demontarea focoaselor sau altor părţi componente;

 joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;

 ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

O simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia acesteia.

Cetăţenii, care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale - primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate.

Purtător de cuvânt,

Paula

Ti-a placut articolul?

Comentarii