Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:20 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 hectare teren incendiate în numai o săptămână

ro

27 Mar, 2012 00:27 740 Marime text

În perioada 19 - 25 martie 2012, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa au intervenit pentru lichidarea a 32 de incendii produse la vegetaţie uscată şi unul la mirişte. În urma acestor incendii a fost afectată o suprafaţă totală de aproximativ 110 ha teren din localităţile: Albeşti, Almalău, Cernavodă, Constanţa, cetatea Histria, Cumpăna, Cuza Vodă, Faclia, Făurei, Hârşova, Istria (5 hectare teren pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării"), Lazu, Medgidia, Remus Opreanu, Saligny, Satu Nou, Seimenii Mari, Ştefan cel Mare, Vadu Oii, Movila Verde şi Lipniţa.

În acest context, s-au intensificat acţiunile de control executate de inspectorii Serviciului Prevenirea Incendiilor, acţiuni ce se desfăşoară inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi vizează gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de arderea vegetaţiei uscate. Această acţiune de verificare îi include şi pe operatorii economici din Corbu şi Săcele care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării".

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa le recomandă cetăţenilor să folosească locurile special amenajate pentru fumat şi să se asigure că ţigările au jarul stins înainte de a le arunca. În ceea ce priveşte arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate se recomandă supravegherea focarelor, asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, optarea pentru condiţii meteo fără vânt pe durata arderii şi amplasarea grămezilor ce urmează a fi distruse la distanţe considerabile de adăposturile de animale sau furaje, în caz contrar existând posibilitatea propagării rapide a focului la gospodării şi anexele acestora şi înregistrarea unor pagube mari.

Reamintim cetăţenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 

Purtător de cuvânt,

Paula Anghel

Ti-a placut articolul?

Comentarii