Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de coasta

ro

23 Sep, 2013 13:53 797 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Doi pescari ucrainieni cercetaţi pentru trecere ilegală a frontierei
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut doi cetăţeni ucrainieni, care intraseră ilegal înapele teritoriale ale României, cu scopul de a desfăşra activităţi de pescuit.
 
În data 21.09.2013, în jurul orei 16.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F.Chilia, au desfăşurat o acţiune de supraveghere a frontierei de stat, pe braţul Chilia, în urma căreia au identificat în apropierea malului românesc, o ambarcatiune înmatriculată în Ucraina, în care se aflau doi bărbaţi.
Cele două persoane reţinute au fost identificate ca fiind cetăţeni ucrainieni, care trecuseră frontiera de stat pentru a pescui cu cinci setci din fir textil tip ohan în lungime totală de 375 metri.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele de pescuit şi au indisponibilizat ambarcaţiunea tip lotcă în vederea continuării cercetării, întocmind celor două persoane actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
 
  Peste 350 kilograme peşte confiscat
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând nouă cetăţeni români care transportau, cu o autoutilitară şi patru ambarcaţiuni cu motor, cantitatea de 362 kilograme peşte fără documente justificative, precum şi plase de pescuit în lungime de aproximativ un kilometru.
 
● În data de 23.09.2013, în jurul orei 00.15, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea i-au depistat pe raza localitaţii Nufăru pe O.S.R. de 28 ani şi G.M.de 44 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Tulcea, în timp ce transportau cantitatea de 47 kilograme peşte din specia somn.
În urma verificării autoturismului, au fost descoperite în portbagaj, ascunse în doi saci din rafie, doua cabluri electrice din cupru în lungime de 32 metri, două aparate electrice improvizate, o baterie auto de 12 volţi şi doi contactori, bunuri folosite de cei doi bărbaţi la pescuit.
● În data de 22.09.2013, în jurul orei 18.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea, au oprit pentru control în zona de competenţă, o autoutilitară marca OPEL COMBO, condusă de B.G., în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza judeţului Vrancea.
În autoutilitară a fost gasită cantitatea de 63 kilograme peşte din speciile caras şi ştiucă, în stare congelată, pentru care conducătorul auto nu avea documente justificative de provenienţă şi transport.
● În data de 21.09.2013, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N Sulina i-au surprins pe V.N. de 65 ani şi S.M.de 40 ani, cu domiciliul în oraşul Sulina, care pescuiau dintr-o ambarcaţiune cu motor, cu patru plase tip setcă, având captură de peşte în ele.
● Totodată, în jurul orei 08.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Tulcea, i-au depistat pe malul lacului Razelm, pe N.A de 34 ani şi N.L. de 25 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Tulcea, în timp ce transportau cantitatea de 173 kilograme peşte din speciile şalău şi sabiţă şi 8 plase tip monofilament.
● În data de 21.09.2013, în jurul orei 07.00, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Constanţa au oprit pentru control, pe Marea Neagră, două bărci pescareşti în care se aflau şase persoane, cu vârste între 31 şi 62 ani, domiciliate pe raza judeţului Constanţa, care transportau 71 kilograme din speciile stavrid, barbun şi lufar, fară a avea documente justificative.
 
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 362 kilograme de peşte, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, precum şi ambarcaţiunile în cauză, motoarele acestora, cele 13 plase de pescuit în lungime de 872 metri şi bunurile folosite pentru pescuitul electric.
  Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinere şi transport a peştelui fără documente legale”, „deţinere şi folosire la pescuit a plaselor monofilament”, „nedeţinerea licenţei de pescuit comercial” şi „deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare sau electrocutare”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 şi 65 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii