Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:25 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coasta

ro

12 Aug, 2013 14:12 548 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Turişti aflaţi pe un velier în derivă, salvaţi la Mangalia
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit pentru remorcarea unui velier care plutea în derivă, în zona portului Mangalia, având la bord nouă persoane, dintre care şase turişti români.
În data de 11.08.2013, în jurul orei 19.50, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia au fost alertaţi, printr-un apel radio, că în zona portului Mangalia, un velier pluteşte în derivă, având la bord nouă persoane, existând pericolul ca din cauza vântului foarte puternic să se izbească de stabilopozi.
O ambarcaţiune a Grupului de Nave Mangalia a executat misiunea de remorcare a velierului până la mal, fără a fi înregistrate avarii.
Cercetările au stabilit faptul că respectiva ambarcaţiune, în lungime de aproximativ 15 metri, suferise avarii la motor, ajungând să blocheze şenalul navigabil în zona portului Mangalia.
Nicio persoană de la bord, şase turişti români şi trei membri de echipaj, nu a solicitat asistenţă medicală de specialitate.
 
Ambarcaţiune sub pavilion Ucraina, depistată la pescuit ilegal de calcan în Marea Neagră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat pe Marea Neagră, în zona de competenţă a Grupului de Nave Sulina, o ambarcaţiune cu motor sub pavilion Ucraina, în care se aflau trei cetăţeni ucraineni, care desfăşuraseră activităţi de pescuit comercial fără a deţine autorizaţie.
Cercetările au stabilit faptul că niciun cetăţean ucrainean aflat la bord nu posedă brevet internaţional pentru a conduce respectiva ambarcaţiune.
În data de 11.08.2013, în jurul orei 04.15, o ambarcaţiune din cadrul Grupului de Nave Sulina, aflată în misiune pe Marea Neagră, a oprit pentru control, la 15 mile marine travers de localitatea Sulina, o ambarcaţiune cu motor, sub pavilion Ucraina, în care se aflau trei persoane.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, mare de gradul 4, ambarcaţiunii ucraineane nu i s-a putut face controlul specific, fiind escorată până în Portul Sulina pentru verificări.
Cercetările au stabilit faptul că cele trei persoane de la bord sunt cetăţeni ucraineni, care au declarat faptul că au ajuns în zona contiguă a României cu scopul de a pescui calcan, cu plase tip monofilament pe care le-au instalat în Marea Neagră.
După verificarea documentelor a reieşit faptul că nicio persoană aflată la bord nu deţine brevet internaţional pentru a conduce ambarcaţiunea în cauză, încălcându-se astfel siguranţa navigaţiei civile.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea continuării cercetărilor ambarcaţiunea cu motor, întocmind cetăţenilor ucraineni dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „nedeţinea licenţei de pescuit comercial”, „utilizare a plaselor tip monofilament” şi „conducere a unei nave/ambarcaţiuni de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin.1 din Legea 191/2003.
 
Peste 15.000 de ţigarete de contrabandă, confiscate în Constanţa
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în portbagajul unui autoturism, condus de un cetăţean român în municipiul Constanţa, 15.700 de ţigarete de provenienţă magazin duty-free, care erau transportate fără a fi îndeplinite condiţiile legale.
În data de 10.08.2013, în jurul orei 18.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Constanţa au oprit pentru control, în municipiul Constanţa, un autoturism marca Ford Focus, condus de cetăţeanul român B.A.R., în vârstă de 25 ani.
În portbagajul autoturismului au fost găsite ascunse, în trei saci de plastic de culoare neagră, 15.700 de ţigarete de provenienţă magazin duty-free, pentru care conducătorul auto, domiciliat în municipiul Constanţa, nu a putut prezenta documente de provenienţă.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării ţigaretele, evaluate la 7.850 lei, iar autoturismul în valoare de aproximativ 44.400 lei a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.
Bărbatul este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia” şi “deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializare pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, respectiv art. 296, ind. 1, alin.1, lit. l din Legea 571/2003 cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul Penal.
 
Jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 110.000 lei dacă ar fi originale.
În data de 09.08.2013, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului au fost descoperite 744 seturi de jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 110.000 lei dacă ar fi originale.
Marfa purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute şi a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră i-au întocmit administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean român, în vârstă de 55 ani, cu domiciliul în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii