Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Andreea Hahui – „Am venit cu bani de acasă!“ Fundația Crucea Alb-Galbenă din România - Filiala Constanța ar putea intra în insolvență!

ro

12 Feb, 2023 16:45 3040 Marime text

 
  • Misiunea echipei fundației Crucea Alb – Galbenă Constanța este a acorda asistență medicală de specialitate la domiciliul pacienților care se încadrează în categoriile vulnerabile, contribuind astfel la creșterea calității vieții persoanelor îngrijite, potrivit datelor oficiale.
 
Pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 1158/118/2023, cu obiect „cererea debitorului art.66 din Legea nr.85/2014“, cauză în care Fundația Crucea Alb-Galbenă din România - Filiala Constanța are calitatea de debitor.
 
Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată, conform portalului instanțelor de judecată.
 
Potrivit datelor oficiale, fundația Crucea Alb – Galbenă Constanța – Îngrijiri medico-sociale la domiciliu – este o organizație nonguvernamentală, independentă, apolitică, înființată ca structura teritorială în anul 2014.
 
Fundația Crucea Alb – Galbenă Constanța este autorizată de Ministerul Sănătății pentru servicii medicale la domiciliu, licențiată și acreditată pentru servicii sociale de Ministerul Muncii, conform sursei mai sus citată.
 
Iată ce a declarat Andreea Hahui, reprezentat al Fundației Crucea Alb – Galbenă Constanța, în legătură cu dosarul de insolvență:
 

„Am preluat fundația în urmă cu 3 ani, în pandemie! Cine deținea fundația înaintea noastră nu reușea să acorde serviciile, din lipsă de personal și datorii. Eu lucrând în domeniul medical, împreună cu celălalt membru din fundație am crezut în ea și am vrut să o punem pe poziții. Mai ales că era pandemie și că nu trebuia să la momentul acela plătite dările către stat. Am purtat o discuție cu Casa de Asigurări și ni s-a spus că nu există un plafon, fiind unicul furnizor pe județ. Nu exista un plafon pentru fundație. Ne-a dat speranțe că putem fi finanțați, astfel încât să ne plătim angajații, iar fundația să-și îndeplinească atribuțiile (...) Când am preluat noi fundația acum 3 ani, fundația avea aproape 80.000 de lei datorii – furnizori neachitați și dările către stat. Noi am fost convinși că putem stinge această datorie, după ce vom avea activitate. Mai ales că fiind pandemie era o relaxare. După ce s-au făcut modificările în acte și am preluat asociația, cam după o lună și jumătate, ANAF a decis că societățile trebuie să-și plătească la zi datoriile curente. Atunci am început să plătim la stat! A trebuit să aducem bani de acasă. Am făcut și o eșalonare și ne-a fost acceptată. Noi suntem cu plățile la zi, pe fundație, atât angajați, cât și furnizori, însă trebuie achitat din urmă. (...) Nu sunt datoriile noastre. Am discutat la Casa de Asigurări și am făcut mai multe adrese, fără succes!“

 
UPDATE 13.02.2023
 
În referire la acest dosar, oficialii CAS Constanța au făcut următoarele precizări:
 

„Legislația (Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru) prevede stabilirea unei valori de contract/furnizor de îngrijiri medicale la domiciliu.


 
Acest domeniu de asistență a fost deservit (în ultimii 4 ani) la nivelul județului Constanța de către un singur furnizor de servicii medicale, respectiv Fundația „Crucea Alb-Galbenă”. Alocările bugetare pentru acest domeniu de asistență au fost realizate în permanență de către instituția noastră prin raportare la adresabilitate și la nevoia de servicii medicale existentă în județ, banii urmărind întotdeauna deservirea nevoii de servicii medicale existente.
 
În cursul anului 2022, bugetul alocat a fost de 37 mii lei și cel realizat de către Crucea Alb Galbenă a fost de 35 mii lei. Așadar, pentru asigurarea acestor servicii medicale asiguraților care au avut recomandări de îngrijiri medicale la domiciliu în anul 2022, a fost necesară o sumă mai mică decât cea previzionată.
 
De asemenea, în anii precedenți, când alocările bugetare au fost inițial mai mari, spre finele anilor s-a disponibilizat creditul de angajament în favoarea altor județe unde existau servicii medicale prestate.
 
Este necesar a se intelege faptul că obținerea și dimensionarea unei valori de contract este direct proporțională cu cererea de servicii medicale, astfel că alocarea unei valori atât de mici a urmărit linia realizărilor, scopul fiind acela de finanțare a serviciilor medicale acordate.
 
Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă pe bază de recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, ţinând seama de starea de sănătate a asiguratului şi de statusul de performanţă ECOG al acestuia.
 
Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, medici aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
 
În acest moment, prin renunțarea la contract de către Fundația Crucea Alb – Galbenă, acest domeniu a rămas neacoperit, de aceea avem în vedere deschiderea unei perioade de contractare în cel mai scurt timp, pentru asigurarea accesului la acest tip de îngrijiri a pacienților“, a precizat directorul CAS Constanța, Luminița Nagy.



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii