Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor necompetitive din CNH Petroşani

ro

28 Feb, 2012 23:28 882 Marime text

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, acordarea ajutorului de stat pentru facilitatea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Companiei Naţionale a Huilei SA Petroşani, pentru anul 2012. Exploatările miniere necompetitive ce urmează să fie închise până în anul 2018 sunt Petrila, Uricani, Paroşeni. Planul de închidere realizat de CNH Petroşani pentru aceste unităţi include disponibilizarea a 3.300 de angajaţi, până în 2018.

"Acordarea ajutorului de stat a fost autorizată de Consiliul Concurenţei şi de Comisia Europeană", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Astfel, pentru anul în curs, suma totală a ajutorului de stat este de 213,085 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul de stat conform normelor europene în domeniu, pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie previzibile şi veniturile previzibile, precum şi pentru acoperirea costurilor excepţionale. Mai exact, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile în proces de închidere definitivă se acordă ajutor de stat în sumă de 158,379 milioane de lei, fonduri destinate acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Pentru acoperirea costurilor excepţionale, destinate să acopere cheltuielile ocazionate de programe de reconversie socială, gratuităţi pentru pensionarii proveniţi din activitatea minieră şi măsuri de sprijin pentru persoanele disponibilizate, se acordă 54,706 milioane de lei.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va monitoriza nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare de cărbune care beneficiază de ajutor de stat să nu fie mai mic decât preţurile cărbunelui de o calitate similară, provenită din terţe ţări.

Comisia Europeană (CE) a aprobat recent acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroseni ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Pentru anul 2012, prin Hotărârea aprobată astăzi, s-a decis acordarea unui ajutor de stat în sumă de 213,085 milioane de lei, urmând ca în următorii ani, până în 2018, să fie acordat ajutor de stat până la suma totală de 1,17 miliarde de lei.

Tot astăzi, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 pentru Compania Naţională a Huilei SA Petroşani. Elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru această companie, pe anul în curs, s-a realizat având în vedere, în principal, următoarele aspecte:

  • Nivelul estimat al producţiei pentru 2012;
  • Nivelul estimat al inflaţiei pe anul 2012 la 3,4%;
  • Demararea executării silite de către ANAF pentru a prelua părţile neviabile din companie în schimbul obligaţiilor fiscale;
  • Veniturile aferente ajutorului de stat necesar sunt conform normelor europene în domeniu;
  • Bugetul de cheltuieli totale pe anul 2012 se păstrează la nivelul execuţiei preliminate pe 2011 (100,2%)

Informaţii de background:

Având în vedere Decizia CE 787 din 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situaţiei tehnico-economice a minelor din cadrul CNH Petroşani, s-a stabilit că exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, CNH Petroşani a întocmit Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele trei exploatări miniere. Aceste documentaţii fac obiectul notificării transmise Comisiei Europene.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii