Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:08 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andreea Paul - Guvernul Ponta ratează încă o oportunitate de a crea locuri de muncă

ro

14 Jul, 2014 12:29 770 Marime text
Andreea Paul, prim – vicepreşedinte PDL şi ministru al Economiei în Guvernul Alternativă al PDL este de părere că România ratează o oportunitate foarte importantă de a crea noi locuri de muncă şi a genera creştere economică prin ignorarea economiei circulare. Aceasta susţine că Guvernul Ponta nu vine cu nicio soluţie în acest sens.
 
„Din păcate, în România ultimilor 25 de ani s-a vorbit mult prea puțin despre rolul economiei circulare care înseamnă reutilizarea, renovarea și reciclarea materialelor și a produselor. Ceea ce este considerat „deșeu” devine resursă. România reciclează și transformă în compost numai 1% din deșeuri, față de media europeană de 42%.

Materialele reciclate sunt mai ieftine decât materiile prime și contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și diminuează dependența de importurile de materii prime. România nu poate ignora această oportunitate de creare de locuri de muncă și de dezvoltare economică. Nici nu poate rămâne în afara trendului european de creștere a eficienței resurselor prin reutilizare și reciclare. Nimeni din Guvernul actual nu acordă însă atenția care se cuvine economiei circulare.
Mai mult, pe 10 iulie 2014, România a fost anunțată că riscă declanșarea procedurii de infringement dacă nu aplică legislația UE în dreptul intern cu privire la deșeurile provenind din ambalaje și la vehiculele scoase din uz. Ambele măsuri trebuiau implementate în legislația românească în a doua parte a anului trecut (septembrie 2013, respectiv august 2013). Deși România a menționat că legislația este în lucru, nu a notificat Comisia Europeană. Drept urmare, mai avem două luni la dispoziție pentru a răspunde solicitărilor UE; altfel, România ar putea fi trimisă în fața Curții de Justiție.
 
De aceea, PDL, PNL și Fundația Konrad Adenauer supun dezbaterii publice o serie de 5 măsuri care au menirea de a sprijini economia circulară și industriile verzi în vederea dezvoltării și a valorificării potențialului pe care îl are în România”, a declarat deputatul PDL.

Dezbaterea „Urgențele industriilor verzi”, organizată de către Guvernul Alternativă al PDL în colaborare cu PNL și cu Fundația Konrad Adenauer are loc luni, 14 iulie, ora 16:00, la Hotel Intercontinental, Sala Ronda, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 4, Sector 1 București.

Ti-a placut articolul?

Comentarii