Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20.10 Comunicat presă ref. proiect de lege privind infrastructura critică

ro

20 Oct, 2015 13:13 960 Marime text
O modalitate operativă de identificare, desemnare și protecție a infrastructurilor critice

Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de Lege prin care se creează un cadru adecvat în ceea ce privește procedura națională de desemnare a infrastructurilor critice europene (ICE), în deplin acord cu opinia Comisiei Europene și aliniindu-se bunelor practici din statele membre UE.

ICE se referă la acele infrastructuri critice naţionale a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ asupra a cel puţin două state membre ale Uniunii Europene. Conform actului normativ, desemnarea ICE se realizează pe baza consimțământului scris al autorităților competente din România și din statele membre care ar putea fi afectate semnificativ, cu acceptul statului membru pe al cărui teritoriu se află infrastructura care urmează să fie desemnată drept ICE. De asemenea, se instituie regula aprobării desemnării infrastructurilor critice europene în mod similar infrastructurilor critice naționale, prin hotărâre a Guvernului.

Actualul mecanism de desemnare a ICE se confruntă cu unele dificultăţi, în sensul că prevede ca desemnarea să se realizeze în urma încheierii unui acord între țara noastră și statele membre care ar putea fi afectate semnificativ, cu acceptul statului membru pe al cărui teritoriu se află infrastructura care urmează să fie desemnată drept ICE. Aceste dificultăţi intervin ca urmare a transpunerii textului Directivei 2008/114/CE, în sensul că, pentru desemnarea unei infrastructuri critice europene trebuie încheiat un acord în sensul Legii nr. 590/2003 privind tratatele; ori, încheierea unui acord între statele membre (tratat) reprezintă o soluţie excesivă în raport cu scopul urmărit.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii