Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:07 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14.10 - Comunicat de presa ref HG privind declasificare documente MAI

ro

14 Oct, 2015 15:21 574 Marime text
Documente emise de MAI, declasificate sau trecute în clasă ori nivel inferior de secretizare

 

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și de instituțiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute în altă clasă ori nivel de secretizare, potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern.

Declasificarea unor informații clasificate secrete de stat sau trecerea altor informații secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori în clasa secretelor de serviciu are scopul să asigure o protecție juridică corespunzătoare conținutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securității naționale. 

Totodată, se are în vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cât şi ulterior acesteia. Volumul documentelor fiind redus, măsurile de securitate pentru asigurarea protecției acestora  s-ar limita și concentra doar pentru acele documente menținute în clase și nivele de secretizare. Prin trecerea informațiilor clasificate la un nivel inferior se diminuează inclusiv costurile privind securitatea și protecția fizică a acestora.

Actul normativ conține trei categorii de documente: prima categorie privind declasificarea, iar celelalte două trecerea la un nivel de secretizare inferior.

Prima conține informații clasificate a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare. Dintre acestea menționăm: informări situații statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de muncă, de acțiune, de activitate, adrese de corespondență cu alte entități, fișe de post, ordine de instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziții ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepția celor care prevăd organizarea și desfășurarea activităților informativ-operative.

Din a doua categorie fac parte informații clasificate secrete de stat care trec în clasa secrete de serviciu. Între acestea exemplificăm informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanță deosebită, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse în următoarele secțiuni: planul conducerii mobilizării și planul acțiunii mobilizării. Tot din această categorie fac parte informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse în: planul constituirii și pregătirii de luptă, planurile de pază și apărare ale obiectivelor de importanță deosebită, ordine și dispoziții de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondență și documente referitoare la planul de mobilizare. 

A treia categorie include informații clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior. Dintre documentele care fac parte din această categorie putem exemplifica pe cele emise de Arhivele Naționale, respectiv informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită: ordine și dispoziții, corespondență privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare în trepte a capacității de acțiune emise în perioada 01.010.1990 – 31.12.2007. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii