Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:43 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carnete de marinar false descoperite în porturile Sulina şi Midia

ro

20 May, 2015 10:18 629 Marime text
În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Carnete de marinar false descoperite în porturile Sulina şi Midia
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Sulina, respectiv P.T.F. Midia, un cetăţean sirian şi un altul somalez, membri de echipaj pe două nave sosite în România, care au prezentat la controlul de frontieră carnete de marinar false.
 
• În data de 19.05.2015, în jurul orei 09.15, în urma controlului de frontieră efectuat la P.T.F. Sulina asupra unei nave sub pavilion Republica Moldova, sosită din direcţia Turcia, a fost descoperit un carnet de marinar care nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic.
Verificările au stabilit faptul că respectivul carnet de marinar, care avea însemnele statului Siria, aparţine unui cetăţean sirian, în vârstă de 20 de ani.
 
• În aceeaşi zi, în jurul orei 17.40, în urma controlului de frontieră efectuat la P.T.F. Midia asupra unei nave sub pavilion Tanzania, sosită din direcţia Arabia Saudită, a fost descoperit un alt carnet de marinar cu indicii de falsificare.
În urma cercetărilor s-a concluzionat că documentul cu însemnele statului Somalia aparţine unui cetăţean somalez, în vârstă de 21 de ani.
 
Marinarii au declarat că şi-au procurat carnetele fără a cunoaşte faptul că acestea sunt false.
În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au ridicat carnetele de marinar în vederea expertizării şi au întocmit lucrări penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” şi  „uz de fals”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 320, respectiv art. 323 din Codul Penal.
Ca măsură complementară, poliţiştii de frontieră au aplicat două sancţiuni contravenţionale transportatorilor în cauză, reprezentaţi de cei doi comandanţi de navă, în cunatum de 8.000 lei fiecare, deoarece au transportat în România cetăţeni străini fără a îndeplini condiţiile legale, faptă prevăzută şi sancţionată conform art. 134, pct. 1 din O.U.G. 194/2002.
 
Mii de mingi, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit din China în P.T.F. Constanţa Sud Agigea 5.760 de articole reprezentând jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 57.600 lei dacă ar fi originale.
 
În data de 19.05.2015, în intervalul orar 08.30 – 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului au fost identificate 5.760 de articole reprezentând jucării pentru copii (mingi), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 57.600 lei dacă ar fi originale.
Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean român născut în Siria, cu vârsta de 39 de ani şi domiciliul în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent-şef adjunct de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii