Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia fostului preşedinte Iliescu va promova priectele Administraţiei Locale Cernavodă, la nivelul Uniunii Europene

ro

17 Jun, 2013 19:35 1193 Marime text
Fundaţia “Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă”, condusă de către fostul preşedinte Ion Iliescu, şi Primăria Cernavodă au organizat, vineri 14 iunie, Forumul cu tematicile “Energii nucleare, energii verzi. Cernavodă oraş nuclear”. Evenimentul a oferit posibilitatea edilului Gheorghe Hânsă şi primarilor comunelor Rasova, Oltina şi Anghel Saligny, să îşi prezinte, în faţa tuturor oficialităţilor prezente, portofoliul de proiecte care vizează dezvoltarea locală a localităţilor riverane Dunării. Conducerea GIEDD s-a angajat să promoveze la nivelul UE toate proiectele de dezvoltare locală, planuri care vor fi incluse în strategia Uniunii pentru Regiunea Dunării. Primarul Gheorghe Hânsă a prezentat cel mai important proiect, pentru care doreşte să obţină finanţare europeană, care vizează amenajarea falezei Canalului Dunăre –Marea Neagră.

Portofoliul de proiecte al localităţilor riverane Dunării va fi înaintat coordonatorului Ariei Prioritare 10 din cadrul Consiliului European pentru Regiunea Dunării, Kurt Puchinger. Edilul a declarat că planul de transformare a malului Canalului într-un loc de promenadă este o dorinţă mai veche a Administraţiei Publice Locale, din 2004, dar care a întâmpinat anumite obstacole. De asemenea, primarul consideră că obţinerea finanţării pentru acest proiect ar putea oferi o mare oportunitate oraşului Cernavodă de a-şi deschide “faţa” către Europa, având în vedere faptul că Dunărea este tranzitată annual de peste 6 sute de nave.
O altă temă importantă, abordată în cadrul Forumului, a fost construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare Cernavodă. Fiind singurul oraş dunărean cu activitate nuclear din România, Cernavodă prezintă un mare interes pentru punerea în funcţiune a celor două unităţi. Deputatul Rodin Traicu a prezentat, în cadrul evenimentului, stadiul în care se află acest proiect, menţionând că peste 120 de zile va avea loc la minister prezentarea ofertelor pentru construcţie, iar anul anul viitor ar putea începe demararea lucrărilor. De asemenea, oficialul a menţionat că, în present, cele mai intersate de acest proiect sunt firmele din China.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii